Erişilebilirlik

‘BDP Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’


‘BDP Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’
‘BDP Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’

Türk Ordusu’nun sınır ötesi harekâta başlamasından sonra harekâtın ne kadar süreceği ve nereye kadar gidileceği soruları sorulur oldu. PKK’nın giderek artan eylemleri Türkiye’nin hangi bölge ülkeleriyle gerginleşen ilişkilerinden besleniyor? Kuzey Irak’taki yönetimin Türkiye’ye destek verip vermemesi ne gibi değişiklikler yaratır? Kürt açılımı artık son noktasına mı geldi? Amerika’nın Sesi, kamuoyunun günlerdir sorduğu bu soruları Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’ya yöneltti.

‘Türk Kamuoyunun Psikolojisi Bozulmuştu’

‘BDP Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’
‘BDP Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’

Prof. Dr. Bağcı, “Türkiye’nin bir kara harekâtına karar vermesi önemli çünkü artık Türk kamuoyunun dayanamayacağı bir psikoloji oluşmuştu” diyor. Bağcı’ya göre bu operasyon birkaç günde bitmeyecek. Bağcı, “Ben en az bir haftalık operasyon bekliyorum” öngörüsünde bulunuyor.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın tüm açıklamalarını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.



Bağcı, 2009’daki sınır ötesi operasyonu da hatırlatıyor. Prof. Dr. Bağcı, “2009’daki operasyon sırasında uzaydan insan hareketlerini kontrol eden Heron bilgileri vardı. Şimdi bu yok. Ama Amerika Türkiye’ye gerekli teknik yardımı veriyor. Türkiye bu noktadan sonra PKK’ya ağır darbe vurmayı planladığı bir operasyon başlattı” diye konuşuyor.

‘İsrail’le Gerginlik Terörle Mücadeleyi de Etkiliyor’

‘BDP Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’
‘BDP Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’


ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’ya göre, “Türkiye ile İsrail arasındaki gerginlik Türkiye’nin terörle mücadelesine de olumsuz etki ediyor. 80’li ve 90’lı yıllarda Türkiye’nin hem teknik donanımı hem bilgi akışını İsrail sağlamıştı. Son zamanlardaki gerginlikle bu bilgi akışında kesintiler oldu. Buna Suriye ile ilişkilerin kötüleşmesi de eklenmeli. Çünkü bu iki ülke PKK konusunda Türkiye’ye hem en fazla destek veren hem de Suriye gibi PKK’yı 15 yıl kadar topraklarında tutan bir ülke olarak Türkiye’nin başına çok büyük zorluklar çıkarmıştı.”

Amerika’nın Sesi’nden Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Bağcı’ya göre İsrail’le yaşanan gerginlik ve Suriye ile kötüleşen ilişkiler PKK’ya ‘Türkiye komşu ülkeleriyle bu kadar kavgalıyken bana pek fazla vakit ayıramaz ve ben Türk toplumunu terörize ederim’ düşüncesini verdi.

‘BDP Sürekli Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’

Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Kürt açılımı konusundaki sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Kürt açılımı /Demokratik açılım büyük bir hayal kırıklığına dönüştü. Cumhurbaşkanının ‘Türkiye’nin intikamı büyük olacak’ söylemi çok sert bir söylem. Gül ilk seçildiğinde doğuya giderek ‘Burada güzel şeyler olacak’ demiş ve iyi niyetini ortaya koymuştu. Başbakan ise son iki gündür daha barışçı açıklamalar yaptı.”

‘BDP Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’
‘BDP Savaş Söylemiyle Siyaset Yapıyor’



Peki gelinen son noktada bir kaybeden varsa, o kim? Bağcı, “Bir kaybedenden söz edeceksek o da Meclis’teki BDP’dir” diye konuşuyor. Bağcı bu durumu şöyle açıklıyor: “BDP’nin söylemi çok sert. Sürekli bir savaş terminolojisiyle siyaset yapmaya çalışıyorlar ve bu da tabii Türk kamuoyunun psikolojisini bozuyor. Türkiye terörle yaşamaya devam edecek bir ülke konumundadır. İsrail ve Suriye’nin Türkiye’ye yönelik politikaları bundan sonra PKK’nın güçlenip güçlenmeyeceğini belirleyecektir. Bir de tabii Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi’nin Türkiye’ye yardımcı olup olmayacağı da belirleyici olacaktır. Siyasi anlamda özellikle BDP’nin söylemini değiştirmesi için çaba harcanmalı. Bir siyasi partinin Meclis’te savaş söylemleriyle bulunmaması gerekir. Bu demokratik dünyanın kullandığı bir söylem değildir.”

XS
SM
MD
LG