Erişilebilirlik

BDP: Anayasa Değişikliğinin Kabul Edilmemesi AKP'nin Sorumluluğu


Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı ve milletvekili Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyet Washington’da temaslar yapıyor. BDP’li yetkililerin Türkiye’de parti kapatmayla anayasa değişikliği tartışmalarının yaşandığı bir sırada Ankara’dan ayrılması soru işaretleri yarattı. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı adlı düşünce kuruluşunda konuşan Demirtaş, anayasa maddesinin meclisten geçmemesinin AKP’nin sorunu olduğunu söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Türkiye’de parti kapatmanın zorlaştırılmasını öngören anayasa değişikliği maddesinin meclisten geçmemesinin tek nedeninin AKP’nin kendi milletvekillerine hakim olamayışı olduğunu söyledi. Demirtaş şöyle konuştu:

Anayasa değişikliği sadece AKP tarafından desteklenen bir süreç olarak işledi. Türkiye’de parti kapatmaya ilişkin anayasa maddesinin geçmeyişinin nedeni de Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin kendi milletvekillerine hakim olamayışı. AKP’nin kendi getirdiği yasaya kendi milletvekilleri bile güven duymuyor. Biz zaten oy kullanmıyorduk. Dün de mecliste arkadaşlarımız oy kullanmadı. Bu sonuç biraz AKP’nin sorumluluğudur.

Demirtaş anayasa değişikliği maddesinin geçen hafta gerçekleştirilen ilk tur oylamasında beş sembolik destek oyu verdiklerini hatırlattı ve “Ama oylamadan sonra AKP, BDP’liler boş oy kullandı diyerek işbirliği yapmak istemediklerini ifade etmeye çalıştılar. Verdiğimiz oyu görmezden gelen bir partiye destek vermeye çalışmanın anlamı yok. AKP uzlaşmaya açık değil” dedi.

Demirtaş hükümetin demokrasi girişimininse can çekişmekte olduğunu savundu. Bu girişimin içinin bir türlü doldurulamadığını belirten milletvekili “mecliste AKP ile ortak bir komisyon kurarak Kürt sorununun çözümü için bir yol haritası üzerinde çalışmaya hazır olduklarını” söyledi.

Carnegie Uluslar arası Barış Vakfı’ndaki toplantıya Washington’daki Türk ve Kürt toplumlarından temsilcilerin yanısıra Kuzey Irak’taki yerel Kürt yönetimi temsilcileri de katıldı. Kapatılan Demokratik Toplum Partisi eş başkanı ve eski Mardin milletvekili Ahmet Türk de yaptığı konuşmada, Kuzey Irak Kürt yönetimi ile Türk hükümeti arasındaki ilişkilerin iyi olmasını, bu ilişkilerin dostluk çerçevesinde geliştirilmesi halinde desteklediklerini söyledi. Türk, bazılarının, Kuzey Iraklı Kürtlerle ilişkileri Türkiye’deki Kürtler’e karşı kullanmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

BDP milletvekili Demirtaş, partisi ile PKK terör örgütü arasında doğrudan ya da dolaylı hiçbir bağ bulunmadığını vurguladı. Türkiye’de Kürt meselesinden kaynaklanan şiddet olaylarından büyük üzüntü duyduklarını belirten Demirtaş, “Türkiye’de ölümleri durdurmak için siyasi risk almaya razıyız” dedi.

Demirtaş, “Son seçimlerde iki buçuk milyon oy aldık, ama bu oy kaybedilen tek bir insandan daha değerli değildir” diye konuştu. PKK’nın Ortadoğu’da bir gerçek olduğunu ve seçmen kesimleri üzerinde de etkisinin büyük olduğunu belirten Demirtaş, “PKK, Kürt sorununun çözümünde önemli bir aktördür. Bunu, parti olarak politikalarımızı belirlerken göz önüne almamız gerekiyor,” dedi.

Demirtaş ve Türk dün de Washington’daki Türk Büyükelçiliğini ziyaret ederek Büyükelçi Namık Tan ile görüştü. Heyetin Amerikan Kongresi ve Dışişleri Bakanlığın’da da temaslar yapması bekleniyor.

Heyet BDP’nin Washington Temsilciliği’nin resmi açılışına katıldıktan sonra 7 Mayıs’ta New York’a geçecek.

XS
SM
MD
LG