Erişilebilirlik

Baykal'dan Uzlaşı Çağrısı


TBMM 25.Dönem Geçici Başkanı Deniz Baykal, açılış konuşmasında “Şimdi yeni bir meclis ile karşı karşıyayız. Ancak elele verirlerse ayağa kalkabilecek olan, ancak kolkola girerlerse ilerleyebilecek olan insanlardan oluşan bir Meclis" diyerek uzlaşının önemine dikkati çekti

TBMM 25.Dönem Geçici Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin ana gündem maddesi olan koalisyon hükümeti konusunu açılış konuşmasına taşıdı ve “Elbette uzlaşma temelinde hukuk olacaktır, ahlak olacaktır, yurtseverlik olacaktır. Elbette siyasi partilerimizin temel ilkeleri barış içinde yaşamamızı imkansız kılmayacaktır,” dedi.

7 Haziran genel seçimleriyle birlikte dört siyasi partiden seçilen milletvekillerinin yemin etme süreci, şu dakikalarda halen devam ediyor. TBMM Genel Kurulu, saat 15.00’te açılırken en az 10 saatlik yemin maratonu yaşanacak.

Meclis’teki tören programı, Deniz Baykal’ın saat 14.00’de eski başkan Cemil Çiçek’ten başkanlık mührünü almasıyla birlikte başladı. Baykal’ın, en yaşlı üye sıfatıyla saat 15.00’de Başkanlık Divanı’na gelmesiyle birlikte TBMM Genel Kurulu açıldı.

Baykal, ilk önce tüm milletvekillerini İstiklal Marşı’nı okumaya davet etti. Ardından kendisi milletvekili yeminini etti. Sonrasında 25.Dönem açılış konuşmasını yapan Baykal, TBMM’nin dünyadaki en köklü parlamentolardan birisi olduğunu vurguladı. Milli mücadeleyi gerçekleştiren TBMM’nin ‘Gazi Meclis’ olduğunu da kaydeden Baykal, 4 siyasi partiye yönelik oldukça dikkat çekici mesajlar içeren özetle şu sözleri sarf etti:

“Şimdi yeni bir meclis ile karşı karşıyayız. Birbirini anlamak birbirine saygı göstermek zorunda olan insanlardan oluşan bir Meclis. Ancak elele verirlerse ayağa kalkabilecek olan ancak kolkola girerlerse ilerleyebilecek olan insanlardan oluşan bir Meclis. Milletimizin takdiri böyle oldu. Şimdi bunu işletmek zorundayız. Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar döneminin acı tatlı deneyimleri sonucunda milletimizin kararı, uzlaşmak elbirliği, işbirliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur. Elbette uzlaşma temelinde hukuk olacaktır, ahlak olacaktır, yurtseverlik olacaktır. Elbette siyasi partilerimizin temel ilkeleri barış içinde yaşamamızı imkansız kılmayacaktır. Demokrasi çeşitli güç merkezlerini kapsayan çoğulcu bir güç yapısının ortaya çıkışıyla ve herkesin birbirine ihtiyacı olduğunu kavramasıyla gerçekleşir. Demokrasi, kudret sahiplerinin lütfu değil mecburiyetidir. TBMM yeni bir demokrasi inşa etmenin çoğulcu altyapı şartlarına sahiptir. Geçmişte yaşanan gerginliklerin çatışmaların, dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM’nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Birbirinden farklı din inanç ve mezhep kimliklerine farklı etnik kimliklere sahip olmamız, bizi tek ve ortak bir milli siyasi kimlikte birleşip bütünleşmekten alıkoymamıştır, bundan sonra da alıkoymayacaktır. Türkiye’de yaşanan acı olaylar ve çevremizdeki savaşlar çatışmalar bizi bir kere daha laikliğin önemini keşfetmek durumunda bırakmıştır. Aynı şekilde hukuku ve adaleti de siyaset dünyasının dışında tutma zorunluluğu bir başka temel noktamızdır.’

Dil sürçmesi gülümsetti

Bu arada Baykal, yemin törenini başlatırken ilk önce ‘Geçici Genel Başkanınız olarak’ diye hitap etti. Bu durum, salonda Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere herkesi gülümsetince hatasını fark eden Baykal, kendisini ‘Geçici Başkanınız olarak’ diye düzeltti. Baykal’ın kendisi için ‘genel başkan’ ifadesini kullanması özellikle CHP kulisinde manidar bulundu.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sıra Ankara’ya gelindiğinde teamüller nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına saygı duruşu yapılması ardından salondan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan salondan ayrılırken sadece AKP'li vekillerin alkışladığı görüldü.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass gibi töreni izlemeye devam eden birkaç diplomat haricinde, Erdoğan’ın ayrılmasıyla birlikte kordiplomasi locası da boşaldı.

Meclis’te 6 yemin firesi

Bu arada HDP, yazılı açıklama ile Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım’ın kayınpederinin vefatı, Adana Milletvekili Rıdvan Turan’ın geçirdiği operasyon ve Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat’ın ise annesi ile kız kardeşinin geçirdiği trafik kazası dolayısıyla yemin törenine katılamayacağını bildirdi.

AKP’den ise Adana Milletvekili Talip Küçükcan da, yurtdışında olduğu ve grubuna mazeret bildirerek törene katılmadı.

CHP’de törende iki fire verdi. Ankara milletvekilleri Haluk Koç ve Gülsüm Bilgehan’ın Strasbourg’ta olduğu öğrenildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG