Erişilebilirlik

Batı’nın Olası Suriye Müdahalesine Rusya’dan Eleştiri


Rusya Cumhurbaşkanı Putin hafta boyunca Suriye ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı, Suriye’ye müdahale ihtimali güçlenirken konuyla ilgili açıklamaları yardımcılarına bıraktı

Rusya, Doğu Akdeniz’e iki savaş gemisi yollarken Rusya devlet televizyonu da Cumhurbaşkanı Putin’in 6 bin kilometre doğuda Sibirya’da sel altında kalmış tarlaları ziyaretini gösteriyor.

Putin hafta boyunca Suriye ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Batılı ülkeler Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığı iddiaları nedeniyle ülkeye müdahale etmeyi tartışırken Rusya Cumhurbaşkanı konuyla ilgili açıklamaları yardımcılarına bıraktı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, Twitter’da “Batı İslam dünyasında elinde bomba olan bir maymun gibi davranıyor” yazdı.

Askeri Zafer Bir Hayal

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise Batı’nın müdahale etme olasılığıyla ilgili olarak daha diplomatik bir tavırla konuştu. Lavrov Pazartesi günü yaptığı basın toplantısında “birileri Suriye’de altyapıyı bombalayarak savaş alanını rejim karşıtlarına bırakmanın sorunu çözeceğini düşünüyorsa bu bir hayaldir” dedi. Dışişleri Bakanı Lavrov’a göre böyle bir zafer kazanılması durumunda bile iç savaş devam edecek ve bu durumda hükümet taraftarları muhalefete dönüşecek.

Rus uzmanlar bugüne kadar 100 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Suriye iç savaşında 1-2 günlük havadan müdahalenin dengeleri değiştirmeyeceğini söylüyor.

Moskova Ekonomi Yüksek Okulu’ndan Ortadoğu uzmanı Giyorgi Mirski müdahale sonucu hükümetin ağır kayıplar vereceğini ve potansiyelinin bir kısmını kaybedeceğini, ancak sonradan Rusya’nın ve İran’ın Esat hükümetinin kayıplarını karşılayacağını söylüyor.

Mirsky ve Rus parlamenterler Washington’un bugünkü amacının Afganistan, Irak ve Libya’dakiyle aynı, yani rejim değişikliği olduğunu söylüyor. Mirsky’ye göre eylemsizlik Rusya için avantajlı bir pozisyon, çünkü eğer Amerikalılar yine kazanamayacakları bir savaşa girişirlerse bu Rusya’nın yararına olacak.

Suçlu Ayaklanmacılar

Amerika ve Fransa geçen hafta 350 sivilin ölümü ve binlercesinin yaralanmasına neden olan zehirli gaz saldırısının kendilerini eyleme geçmeye zorladığını söylüyor. Batıda fikir birliği saldırıyı Suriye hükümetinin yaptığı ve bunun iki yıldır isyancıların elindeki bölgelerde sivillere yönelik saldırılarda yeni bir eşiğin geçildiği anlamına geldiği yönünde.

Rusya’da ise diplomatlar ve gazeteciler Suriyeli muhaliflerin kendi mahallelerine saldırdığını iddia ediyor. Moskova Üniversitesi Dünya Siyaseti Bölümü Başkanı Vitali Naumkin, kimyasal saldırının hükümet tarafından yapıldığına olan inancın kabulünün neye dayandığını anlamadığını söylüyor. Naumkin diğer tarafın argümanlarının reddini anlamadığını belirtirken BM’nin araştırmalarının sonuçlanmasının neden beklenemeyeceğini de anlamadığını ekliyor.

Rusya’da tersini düşünenler ise susturulmuş. Suriye Ulusal Konseyi’nin Moskovalı üyesi Mahmut El-Hamza, Başkan Obama’nın kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgisi olduğunu ve Esat’ın şimdiye dek 13 kez kimyasal silah kullandığın söylüyor. El-Hamza Rus televizyonlarına nadiren konuk olarak davet edildiğini söylüyor.

El-Hamza iki ay önce Suriye ile ilgili bir yuvarlak masa toplantısı yapmak istediklerinde Rus gizli servisinin kendilerini tutuklayacaklarını söylediğini belirtiyor ve muhaliflerin Rusya’da rahat hareket edemediğini belirtiyor.

BM Vetosu ve Ruslar’ın Tahliyesi

Son iki yıl içinde Rusya, Suriye ile ilgili üç Güvenlik Konseyi kararını veto etti. Önümüzdeki günlerde bir oylama yapılırsa dördüncü bir veto gelmesi beklenebilir. Rus yetkililer Amerika’yı engelleme güçlerinin sınırlı olduğunu kabul ediyor. Dışişleri Bakanı Lavrov kimseyle savaşma niyetleri olmadığını belirtti.

Deniz kuvvetlerinden bir yetkili bugün yaptığı açıklamada bölgeye gönderilen savaş gemilerinin asıl görevinin ülkede yaşayan 30 bin Rusya vatandaşının tahliyesi olabileceğini söyledi.

Rus hükümetinin yapabileceği tek şey gelecek hafta G-20 zirvesi için St. Petersburg’a gidecek olan Başkan Obama’yla görüşmeyi reddetmek olabilir. Bugün Kremlin’den bir yetkili Cumhurbaşkanı Putin’in Amerika Başkanı Obama’nın elini sıkmaktan başka bir şey yapmaya zamanı olmayacağını söyledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG