Erişilebilirlik

Batılılar İslam Dinini Tehdit Olarak Görüyor


Almanya'nın Freiburg kentinde protesto gösterisi yapan Müslüman çocuklar
Almanya'nın Freiburg kentinde protesto gösterisi yapan Müslüman çocuklar
Almanya’nın en saygın vakıflarından olan Bertelsmann Vakfı tarafından yaptırılan bir araştırma, başta Almanya olmak üzere Batılı toplumlarda İslam’ın algılanışıyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre batılı ülkelerde yaşayanların çoğunluğu İslamiyet’i ‘tehdit’ olarak algılıyor.

Aralarında Almanya’nın yanısıra, Türkiye, ABD ve İsrail’in olduğu toplam 13 ülkede 14 bin kişiyle 100'den fazla soruluk anketle yapılan araştırmaya göre, dindarların oranı da genel olarak artıyor, Türkler'in yüzde 82'si, Almanlar'ın ise yüzde 57'si kendini ‘dini inancım güçlü veya dindar’ şeklinde tanımlıyor. Hindistan’da bu oran yüzde 70, ABD’de ise yüzde 67.

Dindar olduğunu söyleyenlerin en az olduğu ülkeler yüzde 31’le İsrail ve yüzde 28’le İsveç. İslam'ın bir tehdit olarak algılanması konusunda ise İsrail yüzde 76 ile ilk sırada yer alıyor.

İspanya’da toplumun yüzde 60’ı ABD’de yüzde 42’si, İsviçre’de ise yüzde 50’si İslamiyet’i tehdit olarak görürken, araştırma her iki Alman’dan birinin İslam’ı tehdit olarak algıladığını ortaya koydu. Ankete katılan Almanlar'ın yarısı İslamiyet’in batı dünyasının değerlerine de uymadığı görüşünde.

Yahudiliği tehdit olarak gören Almanlar'ın oranı ise yüzde 19. Almanlar'ın yüzde 64’lük bir bölümü toplumdaki sorunlara Hristiyan çoğunlukla Müslüman azınlık arasındaki din farklılığının sebep olduğunu da düşünüyor.

Sosyal Demokrat Parti SPD’li İslam politikaları uzmanı ve Federal Parlamento eski milletvekili Lale Akgün, Alman toplumundaki İslam algısının değişmesi için özellikle siyasetçilerin önyargıları körükleyici söylemlere son vermesi gerektiğini söylüyor.

Bu arada İslam’a yönelik korkuların en az olduğu ülkeler ise Asya’da. Hindistan’da yüzde 30, Güney Kore’de ise toplumun sadece yüzde 16’sı İslam’ı tehdit olarak görüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG