Erişilebilirlik

Batılı Liderlerden Esat Rejimi ve Rusya'ya Kınama


Halep'te yaşanan ağır insani dram uluslararası toplumu yeniden Suriye'de çözüm için hareketlendirdi. Amerika, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada devlet ve hükümet başkanları ortak bir bildiri yayınlayarak, Halep'te Suriye ordusunun bombardımanları altında ezilen sivil halkın yaşadığı drama dikkat çektiler. Cumartesi günü ise Paris'te Suriye zirvesi toplanacak.

Rusya ve İran'ın desteğiyle kenti bombalayan ve "insani yardımın geçmesine engel olan Suriye rejimi ve müttefiklerini kınayan 6 lider, Esat rejiminin sivil ve tıbbi mekanları da bombaladığı, varil bombası ve kimyasal silah kullanıldığını öne sürdü. Batılı 6 lider, açıklamada şunları söyledi:

"Derhal ateşkes ilan edilerek, BM'nin Halep'in doğusuna ilaç ve insani yardım göndermesine, kaçanlara ise ilk yardım ulaştırılmasına izin verilmeli. Muhalefet BM'nin 4 maddeli Halep planını onayladı. Halep'teki korkunç durumun bir an evvel rahatlatılması için rejimin de bunu onaylaması gerekir. Rusya ve İran'ı da nüfuzlarını bu yolda kullanmaya çağırıyoruz. Suriye’de tüm taraflara Cenevre Sözleşmesi de dahil uluslararası insan hakları hukukuna uygun davranmaları çağrısında bulunuyoruz. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon Suriye'de savaş suçundan söz etti. Bu suçların sorumluları yaptırımsız kalmamalı. BM'yi bu iddiaları içeren rapor ve delilleri araştırmaya ve ortaya çıkarmaya davet ediyoruz."

Liderler açıklamayı, "Bizler, Suriye rejimi ya da onun adına hareket eden kişi ve kuruluşlara karşı ek kısıtlayıcı tedbirler almayı düşünmeye hazırız. Aynı zamanda Rusya BM Güvenlik Konseyi'ni tıkamaya ve misyonunu önlemeye devam ediyor. Rejimin politik çözüm sürecine girmeyi reddetmesi de müttefiklerinin bu yönde ilerlemesine engel oluyor. BM Özel Temsilcisi Bay Mistura'nın yeniden müzakerelere gidilmesi yolundaki çabalarını destekliyoruz. Suriye'de barışı yalnızca siyasi çözüm süreci getirebilir" diye sonlandırdılar.

Paris'te 10 Aralık'ta Suriye zirvesi: Kerry-Lavrov görüşmesi

Bu arada Paris'te 10 Aralık Cumartesi günü Körfez ülkeleri, Amerika ve Avrupalı ülkelerin Dışişleri Bakanları'nın katılacağı Suriye zirvesi toplanacak. Toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet katılacak. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de, zirveye katılacak. Kerry, Paris'e gelmeden Çarşamba akşamı Almanya'da Suriye krizinin kilit ismi Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile bir araya gelerek Halep'te ateşkes konusunu görüşecek. Kerry Brüksel'de dün son kez katıldığı NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Suriye'de politik çözüm süreci için müzakerelerin yeniden başlaması çağrısı yapmıştı. Avrupa'da veda turnesine çıkan Kerry'ye Fransız Dışişleri zirveden bir gece önce "Legion d'honneur" madalyası takacak.

Ayrault: "Topyekün savaç mantığını reddediyoruz"

Suriye zirvesine ev sahipliği yapacak Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, önümüzdeki cumartesi günü Avrupalı, Arap ve Amerikalı temsilcilerin katılacağı toplantıda Suriye'de topyekun bir savaş mantığına karşı birleşeceklerini açıkladı. Ayrault, "Cumartesi günü Suriye'de politik çözümü destekleyen, topyekun bir savaşı reddeden ülkeler bir araya gelecek. Artık uluslararası topluluğun uyanma zamanı. Çünkü gözlerimizin önünde bir insanlık dramı gerçekleşiyor. Bizler Beşar Esat'ın suç ortakları değiliz. Belki bugün Fransa'da dahi birileri Esat'ın azınlıkları koruduğunu düşünüyor. Ama bugün olan yalnızca tün sivil nüfusun yok edilmesidir" diye konuştu.”

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG