Erişilebilirlik

Batı Diplomatik Çözüm Arayışını Sürdürüyor


İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Amerika ve İngiltere’nin Rus ve Ukraynalı yetkilileri biraraya getirmek için her diplomatik fırsatı değerlendirdiğini söyledi

Batılı ülkeler Kırım Yarımadası’ndaki krize barışçı çözüm bulmak için harekete geçti. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Amerika ve İngiltere’nin Rus ve Ukraynalı yetkililerin iletişim kurmalarını sağlamak için her diplomatik fırsatı değerlendirdiğini söyledi.

Rusya, Dışişleri Bakanı Hague ile Amerikalı ve Ukraynalı yetkililerin Paris’te bu sabah Budapeşte Anlaşma Grubu adı altında yaptıkları görüşmeye katılmadı. Amerika, İngiltere ve Rusya, 1990’lı yıllarda imzalanan Budapeşte Anlaşması uyarınca Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekleme kararı almıştı.

William Hague, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarını biraraya getirme çabalarının süreceğini kaydetti.

Diplomatik başarı elde edilememesi durumunda bunun Rusya için bazı bedelleri olacağının altını çizen Hague, Rusya’nın Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’ya müdahalelerde bulunmasının Avrupa’yla olan ilişkilerini değiştireceğini belirtti.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Lübnan’ın ele alındığı Paris’teki konferansta Amerikalı mevkidaşı John Kerry’yle biraraya gelecek.

Rus güçlerinin Kırım’a girmesiyle tırmanmaya başlayan gerginliği gidermeye çalışan Batılı liderler, krizin ancak Rusya’nın Kırım’daki üslerine geri çekilmesi ve uluslararası gözlemcilere Kırım’a girmesine izin vermesi durumunda çözüleceğini kaydediyor.
Ancak Sergey Lavrov, Kırım’da meşru müdafaa amaçlı Rusya yanlısı silahlı güçlere üslerine dönme emri veremeyeceğini söyledi. Lavrov’a göre bunun nedeni, bu güçlerin Rus olmaması. Lavrov, Rusya’nın Karadeniz’deki donanmasında görev yapan güçlerin yerlerinden ayrılmadığını da sözlerine ekledi. Lavrov ayrıca uluslararası gözlemcilerin Kırım’a girme kararının Rusya’ya ait olmadığını, bu kararın Ukrayna ve Kırım’daki yetkililere ait olduğunu belirtti.

Bu arada Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB’nin önümüzdeki yıllarda Ukrayna’ya 15 milyar dolarlık yardım yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Öte yandan Lavrov, Madrid’de yaptığı açıklamada Batı’nın, Rusya’nın anayasaya aykırı olarak nitelediği protestoları düzenleyen göstericileri destekleyerek kötü örnek olduğunu söyledi.

Kiev’de Ukraynalı yetkililerle görüşen Dışişleri Bakanı Kerry ise Amerika’nın krizin barışçı şekilde çözüldüğünü görmek istediğini vurguladı.

Dün akşam bir bağış kampanyasında konuşan Başkan Obama ise Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG