Erişilebilirlik

Batı'dan Rusya'ya: 'Saldırganlıktan Vazgeç'


Batı'dan Rusya'ya: 'Saldırganlıktan Vazgeç'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna'nın güneydoğusunun da gelecekle ilgili fikrinin sorulması gerektiğini savunurken, Batılı ülkeler saldırgan tavrını sürdürmesinin pahalıya malolacağı konusunda Moskova'yı uyardı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ukrayna’nın güneydoğusunun ülkenin geleceğine ilişkin görüşmelerde ele alınması gerektiğini söyledi. Batılı güçlerse saldırgan tavrını sürdürmenin Rusya’ya bedelinin ağır olacağı uyarısında bulunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın güneydoğusundaki Rusça konuşulan bölgelerin de çok taraflı görüşmelerde gündeme getirilmesi gerektiğini öne sürdü:

”Ukraynalı yetkililer, ülkelerinin güneydoğusundaki halkın çıkarlarını gözardı etmeye devam ettikleri sürece ortalık yatışmaz ve ulusal diyalog başlayamaz.”

Lavrov, Amerika’nın, Rusya’nın Ukrayna’nın güneydoğusunda istikrarsızlık yaratmaya çalıştığı yönündeki suçlamalarını reddetti.

Buarada NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan tavırlarını Avrupa’da yeni neslin yaşadığı en büyük zorluk olarak tanımladı. Rasmussen, geri çekilmemenin Rusya için çok kötü sonuçlar doğuracağını bildirdi:

”Eğer Rusya Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalelerine devam ederse tarihi bir hata yapar. Rusya’yla ilişkilerimiz tehlikeye girer ve Rusya, uluslararası alanda daha fazla tecrit edilir.”

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya, ülkenin güneydoğusunda iç savaşa yol açabilecek askeri hazırlıkları durdurması için çağrıda bulundu.

Bu arada Ukraynalı yetkililer, Harkov’daki hükümet binasını ele geçiren Rusya yanlısı göstericilere karşı ‘terörle mücadele’ olarak tanımladıkları operasyonda 70 protestocuyu tutukladı.

Rusya yanlısı göstericiler Pazar günü Harkov, Donetsk ve Luhansk kentlerindeki hükümet binalarını ele geçirmiş ve bu kentlerde de Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılmak için referandum yapılmasını istemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG