Erişilebilirlik

Batı Afrika Liderlerine Ebola Uyarısı


Dünya Sağlık Örgütü Başkanı, Ebola salgını görülen Batı Afrika ülkelerinin liderlerine, hastalığın kontrol altına alma çabalarından daha hızlı yayıldığı uyarısında bulundu.

Margaret Chan, salgının daha da yayılması durumunda hem can kaybı hem de yol açacağı sosyoekonomik sorunlar açısından felaket boyutlarında sonuçlar oluşabileceğini söyledi.

Gine’nin başkenti Conackry’ye giden Dr. Chan, burada Gine, Sierra Leone, Liberya ve Fildişi Kıyısı devlet başkanlarıyla bir araya geldi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Batı Afrikalı liderler, şu ana kadar 730’u aşkın kişinin ölümüne yol açan Ebola salgınıyla mücadele için 100 milyon dolarlık bir plan hazırlıyor. Dr. Chan ölenler arasında 60 sağlık görevlisinin de bulunduğunu, bazı uluslararası yardım görevlilerine de hastalığın bulaştığını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı, Batı Afrika’ya birkaç yüz tıbbi personel gönderileceğini açıkladı. Ayrıca bir acil durum komisyonu toplanarak, salgının olası uluslararası etkilerini tartışacak.

Nijerya’da da yeni Ebola alarmı verilmesinin ardından Anambra eyaletinde bir morg kapatıldı, morgun personeli karantinaya alındı.

Sağlık görevlileri, morgda bulunan bir cesette Ebola hastalığına rastladı. Ölen kişinin Liberya’da bulunduğu bildirildi.

Bu arada Ebola hastalığına yakalanan bir Amerikan vatandaşının tedavi için ülkesine gönderileceği bildirildi. Ebola virüsüne yakalanan çoğu kişide hastalık ölümle sonuçlansa da doktorların hızlı müdahalesi sayesinde hayatta kalmayı başaranlar da bulunuyor.

Hastalık Batı Afrika’da görülse de Afrika’daki diğer ülkeleri de etkiliyor. Afrika Birliği, Somali’de görev yapacak yeni Sierra Leone birliklerinin ülkeye konuşlandırılmasını iptal etti. Ayrıca aralarında Amerika’nın da bulunduğu ülkeler, Gine, Sierra Leone ve Liberya’ya seyahat uyarları yapıyor.

Ebola hastalığını tedavi yöntemi ya da önleyecek bir aşı geliştirilmedi. 1976’da tespit edilen hastalığın eskiden görülen vakalarının yüzde 90’ı ölümle sonuçlandı. Ancak mevcut salgında ölüm oranı daha düşük. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, kusma, ishal, ağrı, ayrıca göz, kulak ve burunda kontrol dışı kanamalar görülüyor.

Ebola virüsü, havadan değil, ama hastalıklı kişinin kan ya da diğer vücut sıvılarından geçiyor. Buna cinsel temas da dahil. Sağlık görevlileri bununla birlikte Ebola hastalarına çıplak elle dokunulmaması, ölenler için de, cesede dokunulmasını gerektireceği için, uzun cenaze merasimlerinden kaçınılması çağrısı yapıyor. Bazı ülkelerde hükümetler cesetlerin yakılması yönünde uyarılar da yayınlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG