Erişilebilirlik

Basın Özgürlüğünü Savunmak


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

“Özgürlüğümüz ancak basın özgürlüğüyle korunabilir ve bu özgürlük kaybetme tehlikesi olmaksızın kısıtlanamaz”. Amerika’nın üçüncü başkanı Thomas Jefferson böyle demişti. Amerika Dışişleri Bakanlığı bu görüş doğrultusunda Gazeteciler için Edward R. Murrow programına mali destek veriyor. 2006 yılında başlatılmasından beri bu program, Amerika’ya gazetecilik ilkelerini ve uygulamalarını incelemek üzere 750 yabancı gazeteci davet etti.

125 ülkeden 150 gazeteci 2010 yılı için halen Amerika’da bulunuyor.

Washington’da buluşan davetliler daha sonra küçük gruplar halinde gazetecilik okullarının öğrencileriyle birlikte akademik seminerlere ve diğer etkinliklere katılmak üzere çeşitli kentlere gidecek. Amerika, özgür basın demokrasiyi korumada şart olduğu için gazetecilerin mesleki gelişiminin önemli olduğuna inanıyor. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un dediği gibi” Özgür basın güçlü vatandaşlık, sorumlu yönetim ve ekonomik kalkınma açısından esastır. Bağımsız medyanın tehdit altında olduğu yerde sorumlu yönetim ve insan özgürlüğü zayıflar”.

Edward R.Murrow Amerikan gazetecilik tarihinde önemli bir kişidir. İkinci Dünya savaşı sırasında Londra damlarından verdiği radyo haberlerini takip eden 1950’lerdeki televizyon programlarıyla radyo-televizyon gazeteciliğine öncülük etti. Murrow 1961’de Amerikan Haberler Dairesinin başkanlığını kabul etti. Murrow herzaman özgür basına inandı. Murrow felsefesini şöyle özetlemişti:”İkna edici olmak için inandırıcı olmak zorundayız; güvenilir olmak zorundayız; güvenilir olmak için de gerçeği söylemek zorundayız”.

Dünyanın birçok yeri gazeteciler için son derece tehlikeyi olmaya devam ederken bu kolay bir görev değil. 1948’de Dünya basın Özgürlüğü Günü ilan edildiğinden beri yediyüzün üzerinde gazeteci öldürüldü. Ölenlerin çoğu ülkelerinde suç, yolsuzluk ve ulusal güvenlik gibi konuları izleyen muhabirlerdi.

Bakan Clinton’un bu yıl Dünya Basın Özgürlüğü Gününde dediği gibi”Amerika medya, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve diğer hükümetlerle ifade özgürlüğünü ve 21 inci yüzyılın yeni çetin sorunlarıyla ilgilenmede bu özgürlüğü kullandıkları için baskıya maruz kalan cesur gazetecileri korumada işbirliği yapmaya kararlıdır”.

XS
SM
MD
LG