Erişilebilirlik

Basın Özgürlüğünde Türkiye’nin Utancı


2007: Hrant Dink'e suikastı kimler planladı?
2007: Hrant Dink'e suikastı kimler planladı?

Türkiye, AKP hükümeti döneminde, Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 10 basamak birden düşerek 179 ülke arasında 148'inciliğe indi

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün (Reporters sans frontières) yeni raporunda, Türkiye’de askeri rejimden bu yana eşi görülmemiş çapta tutuklamalar yapıldığı, gizli telefon dinlemelerinin arttığı ve gazetecilerin tehdit ve taciz edildiği belirtiliyor.

Türkiye’nin eski alışkanlıklarına geri döndüğü belirtilen raporda, geçen yıl “yargısal tacize” hedef olan basın mensuplarının sayısında dramatik bir artış olduğu vurgulanıyor.

Merkezi Paris’te bulunan örgütün raporunda “Kendisini bölge ülkelerine model olarak göstermeye çalışan Türkiye geriye doğru büyük bir adım atarak 10 basamak binden düştü. Sözü verilen reformlar bir yana, adalet sistemi askeri diktatörlük döneminden bu yana görülmeyen bir şekilde gazetecileri tutuklama dalgası başlattı” deniyor.

Raporda, “medyanın çeşitliği ve enerjisine rağmen 2011 yılında gazetecilerin yargı tarafından taciz edilmesinde hızlı bir artış gözlendi. Terörle mücadele adı altında onlarca gazeteci yargılanmadan hapsedildi,” ifadelerine yer veriliyor; özellikle Ergenekon ve KCK davalarına dikkat çekiliyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü raporunda telefonların dinlenmesinin yaygınlaştığı ve gazetecilerin kaynaklarını gizli tutma hakkının görmezden gelindiği belirtilirken, “medyaya gözdağı verildiği bir dönem yeniden yaratıldı,” ifadelerine yer verildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü endeksinde basın özgürlüğüne en fazla saygı gösteren ülkeler Norveç ve Finlandiya olarak sıralanırken, Amerika 47.

Türkiye’nin listedeki konumunu daha iyi anlayabilmek için üstündeki ve altındaki ülkelerden örnek vermek gerekirse:

Macaristan 40, Gana 41, Romanya 48, Yunanistan 70, Ermenistan 77. Bulgaristan 80, Kenya 84, Makedonya 94 Arnavutluk 96, Rusya ise 142. basamakta bulunuyor.

Basın özgürlüğü konusunda 148. sırayla çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde bulunan Türkiye’yi; Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi Türkî cumhuriyetlerle, Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye, İran, Suudi Arabistan, Yemen, Mısır ve Bahreyn gibi Müslüman ülkeler izliyor.

Basın Özgürlüğünde Türkiye’nin Utancı
Basın Özgürlüğünde Türkiye’nin Utancı

Çeşitli unsurlar dikkate alınarak hazırlanan basın özgürlüğü listesinde geçen yıl 138. sırada yer alan Türkiye'nin 148. basamağa düşmesi Adalet ve Kalkınma partisi hükümetinin özgür basına tahammül edememesine bağlanıyor.

Yabancı gözlemciler hükümeti, yargı organlarını siyasi emellerine alet etmekle, yargının bağımsızlığı kisvesi altında her türlü muhalefeti susturmaya çalışmakla suçluyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık insan hakları raporunda da basın özgürlüğünde gerileme olduğu vurgulanıyor hükümetin yasalar yoluyla ifade özgürlüğünü sınırladığı belirtiliyordu.

İngilizce raporun tam metni:
http://en.rsf.org/IMG/CLASSEMENT_2012/C_GENERAL_ANG.pdf

Raporun Özeti:
http://en.rsf.org/press-freedom-index-2011-2012,1043.html

XS
SM
MD
LG