Erişilebilirlik

Türkiye'deki Dünya Basketbol Şampiyonası Öncesi BM'den Kampanya


Birleşmiş Milletler 28 Ağustos’ta Türkiye’de başlayacak olan ve 12 Eylül’de sona ermesi planlanan Dünya Basketbol Şampiyonası öncesinde yıldız sporcularla elele vererek yolları daha güvenli hale getirme kampanyası başlattı

Türkiye’de yapılacak Dünya Basketbol Şampiyonası için hazırlıklar sürerken, Birleşmiş Milletler, şampiyona öncesi trafik kazalarını önlemede basketbol starlarıyla kampanya başlatıyor.

Birleşmiş Milletler 28 Ağustos’ta Türkiye’de başlayacak olan ve 12 Eylül’de sona ermesi planlanan Dünya Basketbol Şampiyonası öncesinde yıldız sporcularla elele vererek yolları daha güvenli hale getirme kampanyası başlattı. Kampanya özellikle gençlerin trafik kazalarında ölmesini engellemeyi amaçlıyor.

Kampanyada Birleşmiş Milletler’in kısaca UNECE adıyla bilinen BM Avrupa Ekonomik Komisyonu’yla Uluslararası Basketbol Federasyonu FIBA elele verdi. Kampanyanın sloganı, “kurallara göre oynar ve araç kullanırız.”

Her yıl dünyada trafik kazaları yüzünden 1 milyon 300 bin kişi hayatını kaybediyor. Kazalarda ölenlerin çoğu yayalar, bisiklet kullananlar ve araç dışında olanlar. Trafik kazaları 5-29 yaş grubundaki çocuk ve gençler arasında en büyük ölüm nedeni. Her yıl yaklaşık 20 ile 50 milyon arasında kişi, trafik kazalarında yaralanıyor. Bu kazalarda sakat kalanların oranı çok yüksek.

Kampanya sırasında profesyonel İspanyol basketbolcu José Calderón, Türk Milli Takım oyuncusu Kerem Tunçeri ve Türk basketbol efsanesi Harun Erdenay’ın posterleri ve videoları kullanılacak. Bu videolar basketbol karşılaşmalarının yapılacağı spor salonlarında ve televizyonlarda yayınlanacak. Ayrıca maçların yapılacağı Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri’de spor salonlarında da gösterim yapılacak.

UNECE Genel Sekreteri Ján Kubiš, kampanyanın trafik güvenliğinin önemini vurgulayacağını ve bütün dünyada trafik kazaları yüzünden ölümleri azaltacağını umduklarını söyledi.

FIBA Genel Sekreteri Patrick Baumann da basketbolun yıldız oyuncuları arasında trafik kazalarında ölenler olduğunu hatırlattı ve bu kampanya sayesinde herkese basketbolda olduğu gibi araç kullanırken de kurallara uyulması gerektiği mesajı vermeyi umduklarını belirtti.

XS
SM
MD
LG