Erişilebilirlik

Ankara'da 'Gezi'ye 'İslam' Yorumu


Ankara'da Gezi Parkı protestoları kapsamında son dönemde ağırlıklı olarak haftasonunda düzenlenen etkinlikler devam ediyor

Ankara'da Gezi Parkı protestoları kapsamında son dönemde ağırlıklı olarak haftasonunda düzenlenen etkinlikler devam ediyor. İstanbul'un Gezi Parkı'na karşılık Ankara'nın simgesi Kuğulu Park evsahipliğindeki herkese söz hakkı tanınan forumlar kapsamında dün akşam bir panel düzenlendi. Paneldeki en dikkat çekici isim 'Devrimci Müslümanlar' hareketinde de fikir babası olarak görülen İhsan Eliaçık, neden Gezi protestolarını desteklediklerini, “Mazluma kimliği sorulmaz, yanında durulur” sözleriyle açıkladı.

Türkiye'de ana akım medya kuruluşlarınca izlenmeyen ancak parklarbizimdir.blogspot.com internet adresiyle ve sosyal medya aracılığıyla yaygın şekilde paylaşılan parklarda forum etkinliklerine şimdi de panel buluşmaları eklendi. Başkent'te dün Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından düzenlenen panel buluşmasında ise, yazar İhsan Eliaçık, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Birgün Gazetesi yazarı Doğan Tılıç, Evrensel Gazetesi yazarı Fatih Polat ile protestolar sırasında başından vurulması nedeniyle hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük söz aldı.

Panelistlerce ortak tepki gösterilen nokta ise, Başbakan Erdoğan'ın “Tencere-tava çalanlar suç işliyor, ihbar ediniz” çağrısı oldu ve tüm konuşmalarda bu sözlerle “Türkiye'de düşman komşular yaratılacağı” kaygısı dile getirildi. Kuğulu Park'ın çimenlik alanlarına oturmuş yaklaşık bin kişilik izleyici grubu ise, panel boyunca konuşmacılara desteğini alkışlarla ve bazen de Türkiye'de 'sol' kesimi simgeleyen sol yumruklarını havaya kaldırarak ifade etti.

Panel moderatörü Doğan Tılıç, açış konuşmasında, bugünlerde Türkiye'de en çok utanma duygusuna ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, 'Allah utandırsın istiyoruz' diyerek hükümet politikalarını eleştirdi. Tılıç, ortamda sessizliği sağlamak amacıyla tepkilerini el hareketleriyle dile getirmelerini de istedi. Aslında söz konusu hareketler, ABD'de Occupy Wall Street eylemiyle dünya çapında yaygınlaşmıştı. Alkışlamak yerine her iki elin havaya kaldırarak beş parmak açık şekilde sallanması gibi hareketlerle forum ortamında 'gürültü kirliliği'nin önlenmesi amaçlanıyordu. Ancak Ankara'daki forumlarda ilk günlerden beri bu sessizlik sözleşmesi çağrısına riayet edildiğini söylemek ise güç. Dinleyici grubu, çoğunlukla oturduğu yerden seslenerek konuşmalara katılmayı tercih ettiği gibi konuşmacıyı desteklemek amacıyla alkışlamak yönteminden vazgeçilmiyor. Ankara'da bugünkü panelde de dinleyiciler açısından bu manzara değişmedi.

Panel boyunca dinleyicilerden en yoğun alkış alan isim ise Türkiye'de uzun yıllardır İslami kesimden yazar İhsan Eliaçık oldu. Kendi deyimiyle 28 Şubat sürecinde pek çok davada yargılanan bir isim olmasına karşın bir zamanlar birlikte hareket ettiği kesimden bugünlerde tepki gördüğünü söyleyen Eliaçık, zulmeden kimliği değişse de kendisinin mazlumdan yana inancı gereği mazlumdan yana ilkesel duruşunu koruduğunu kaydetti. 1994 yılından bugüne ortak görüşlere sahip olduğu kesim iktidar mekanizmalarında yer alsa dahi o günden bugüne 20 yıldır hiç bir ihale almadığını belirten Eliaçık, 'İhale almadığım için rahatlıkla Başbakan'ı eleştirebiliyorum' dedi. Gezi Parkı protestolarına karşı antitez olarak '3D & Dış Güçler - Darbeciler – Din Düşmanları' yaklaşımıyla söylemler geliştirildiğini belirten Eliaçık, 1970'li yıllarda Türkiye'de düşman kardeşler yaratan komünizm ile mücadele yöntemlerinin kullanılmaya devam ettiğini de anlattı.

Sarısülük Davası için çağrı

Bir başka dikkat çekici konuşmacı ise, Ankara – Kızılay'da 1 Haziran günkü protestolarda polis memuru A.Ş. Tarafından başından vurulduktan sonra 14 Haziran günü hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük idi. “Adalet bizler için yok” diyen Sarısülük, Türkiye'de yargı sistemindeki aksaklıkları eleştirdi. Türkiye'de AKP Hükümeti'nin insan hakları ve demokrasi kapsamında vurguladığı tek hakkın “seçilme hakkı” olduğunu kaydeden Sarısülük, “Bizler onları seçelim diye sandığa giderek kullanmamız istenen seçme hakkı aslında onların seçilme hakkıdır” dedi. Kardeşi Ethem Sarısülük'ün öldürülmesiyle ilgili dava sürecindeki mevcut ve olası hukuk ihlallerine de dikkat çeken Sarısülük, Ankaralılar’dan ve tüm Türkiye'den Gezi protestolarıyla ilgili dava süreçlerinin takipçisi olmalarını istedi.

Konuşmacı CHP'li Cihaner'in yanı sıra Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın da izleyici olarak katıldığı panel izin alınmış yasal süre içerisinde olaysız bir şekilde sona erdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG