Erişilebilirlik

Başkent Caz Festivali


Amerika’da yaz sezonu müzik festivalleri bütün hızıyla sürüyor. Bunlar arasında her yıl Washington’da düzenlenen cazın yanısıra rock, pop, halk ve klasik müziğe de yer verilen Başkent Caz Festivali de var.

18 yıldır düzenlenen Başkent Caz Festivalinin biletleri bu yıl her zamankinden daha hızlı satıldı. Elbette Gladys Knight ve Basia, Patti Labelle, Johnny Gill ve Cameo gibi sanatçıları zevkle dinlemek için caz hayranı olmaya gerek yok. Bu yılki festivalde cazla diğer müzik türlerini kaynaştıran Brand New Havies ve Jeff Forber Fusion gibi gruplar, “smooth caz” türü sanatçıları David Benoit, Gerald Albright, Brian Culbertson ve Lee Ritenour yeraldı. Hızlı gitar üslubu nedeniyle “Captain Fingers” adı verilen Ritenour 50 yıl önce çalmayı öğrendiği bu enstrüman için tümüyle gitara dayalı bir albüm çıkarma zamanı geldiğini söylüyor.

“Gitar kültürel bir enstrümandır. Blues, folk çalınır. İspanya ve İtalya’da Flamenco için kullanılır” diyen sanatçı gitarın Amerika’da rock and roll’un, Motown’un ritm sesi olduğunu, bu nedenle müzikseverlerin albümü dinlediklerinde “Gitarın bütün bunları yaptığını bilmiyorduk” diyeceklerini düşünüyor.

Lee Ritenour “6 Sting Theory” adlı yeni albümünde efsanevi kitarcı Les Paul için bestelediği “For L.P” adlı parçayı çalıyor.

Festivalde Kenny G “Heart and Soul” adlı son albümünden parçalar sundu. Birkaç yıldır albüm yayınlamayan Kenny G yeni melodiler icra etmenin kendisini heyecanlandırdığını söylüyor.

“Bütün enstrümanları kendim çaldım..Şarkımı kendim yarattım. Piyano çaldım. Davul programladım. Bunlar gerçek davul değildi, davul makinasıydı. Bass, saksafon bölümlerini ben çaldım ve sekizlik kanala kaydettim” diyen Kenny G, ortaya çıkan eseri herkesin sevdiğini ve meslek yaşamının en başarılı enstrümantal şarkısını yaptığını söylüyor. Kenny G festivalde eski favorisi ”Songbird” ile müzikseverleri ayağa kaldırdı

Festivali izlemek için Amerika’nın doğu kıyısı eyaletlerinden Washington’a rekor sayıda müziksever geldi. Yerel izleyiciler, Başkent Caz Festivalinin başarısını, bu tür şenliklerin Doğu Kıyısı'nda az olmasının yanısıra bir de diğer müzik türlerine yer vermesine bağlıyor. Festivalde en çok ilgi toplayan topluluklardan biri de efsanevi funk grubu The Family Stone oldu. Grup, “Hot Fun In The Summertime” adlı parçasıyla büyük alkış topladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG