Erişilebilirlik

Başkanlık Yarışı Karikatür Sergisine Yansıdı


Başkanlık Yarışı Karikatür Sergisine Yansıdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Amerika’da Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olma yarışı giderek kızışıyor. Özelikle milyarder işadamı Donald Trump’ın üstünlüğünü koruduğu Cumhuriyetçi cephede, aday adayların televizyon tartışmalarındaki atışmalar manşetlerden düşmüyor. Bu yılki başkanlık kampanyaları, karikatürlere de konu oluyor. Aday adaylarının sözleri ve eylemlerinden ilham alan sanatçıların çizdiği siyasi karikatürler, başkanlık tartışmasından bunalan Amerikalı seçmeni eğlendiriyor.

Siyasi karikatürler yüzlerce yıldır siyasetin ayrılmaz bir parçası. Politico adlı yayın kuruluşunda çalışan karikatürist Matt Wuerker, karikatürlerin her zaman çok etkili olduğunu söylüyor: “Eğer siyasi süreçle ilgili komik bir çizimi güçlü bir yorumla birleştirebilirseniz, ortaya çıkan şey, insanların çok hoşuna gidiyor.”

Wuerker’a göre, siyasi karikatürler siyasi tutarsızlıkları ortaya koyuyor.

Art Soiree adlı bir sanat kuruluşu, geleneksel karikatür sergisinin altıncısını bu yıl Washington’da açtı. Kuruluşun kurucusu Sandro Kereselidze, politikanın merkezi Washington’un iyi bir seçim olduğunu söylüyor: “Siyaset ve sanat birleştiğinde ortaya bu çıkıyor.”

Sergideki 100’den fazla karikatür, çok sayıda ziyaretçi çekti. Karikatürlere en fazla konu olan aday adayı ise Cumhuriyetçi işadamı Donald Trump oldu.

Washington Post gazetesi karikatürü Tom Toles, “Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmaya çok yaklaştı. Bu da onu ilgi odağı yapıyor” diyor.

Tom Toles, Washington Post’un Pulitzer ödüllü karikatüristi. Toles, siyasi karikatürlerin her zaman belirli bir tonda eleştiri içerdiğini söylüyor: “Eğer sevilmeyen bir siyasetçi varsa, o kişi siyasi karikatürler için harika bir konu olur.”

Toles, iyi bir siyasi karikatürün yalın olması gerektiğini söylüyor: “Çizimin ve mesajın yalınlığı önemli. Bir karikatür, birçok karmaşık fikri alıp harmanladıktan sonra hızlı, net ve komik bir mesaja dönüştürür.”

Matthew Clifford, sergiyi hem eğlenceli hem de faydalı bulanlardan. Clifford, “Her kesimden insanın biraraya gelmesi, bizi güldüren şeylere birlikte bakması ve siyasi süreci anlaması çok sağlıklı sonuçlar doğurabilir ve sorunların daha kapsamlı bir uzlaşmayla çözülmesine yardımcı olabilir,” şeklinde konuşuyor.

Bazı ülkelerde, siyasi liderleri hedef alan karikatür sanatçıları hapse atılıyor. Matt Wuerker, demokratik ve özgür bir ülkede, karikatürlerin sürecin bir parçası olduğunu anlayan siyasetçilerle ilgili karikatür çizmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Matt Wuerker, “Liderlere gülebilmek ve liderlerin de kendilerine gülebilmesi çok sağlıklı bir ortam. Amerika Başkanı ile ilgili her türlü karikatürü çizebilirim ve beni kimse hapse atamaz. Donald Trump hakkında istediğimi çizebilirim ve Trump’ın tek yapabileceği sosyal medyada benim hakkımda kötü yorumlar yapmak olur” şeklinde konuşuyor.

Wuerker insanların siyasetle ilgilenmesi gerektiğini söylüyor: “İnsanların biraz daha hoşgörülü olması gerek. Hepimizin farklı siyasi fikirleri olabilir ve günün sonunda önemli olan ülke olarak ileri gitmektir.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG