Erişilebilirlik

Amerika'da Başkanlık Yarışı Kızışıyor


New York Times ve CBS News tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre iki başkan adayı halktan birbirine çok yakın oranda destek görüyor. Demokrat Partili Başkan Barack Obama’yla Cumhuriyetçi Partili aday ve eski Massachusetts eyaleti valisi Mitt Romney başa baş durumda. Daha da önemlisi yarış, karşılıklı karalama kampanyaları yüzünden gittikçe kızışıyor.

Seçim yarışı iki adayın da televizyonlarda birbirlerine karşı sert karalama kampanyalarıyla devam ediyor.

Başkan Obama adına verilen bu reklam, Mitt Romney’nin Bain Capital yatırım firmasına başkanlık ederken çok sayıda Amerikalı’nın işini yurtdışına kaçırdığını savunuyor.

Romney cephesi bunu yalanlıyor ve Obama karşıtı başka bir kampanya reklamı yayınlıyor.

Romney’nin işadamlığı dönemine yoğunlaşan kampanya savaşı, Cumhuriyetçi adaydan geçmişte ödediği vergileri açıklamasını istiyor.

Savunmaya geçen Romney, saldırı silahını kullanıyor ve Obama’nın ekonomi politikalarını kötülüyor. Ekonomi Obama’nın zayıf noktası: “Obama’nın önceliği istihdam yaratmak değil. Onun derdi kendi işini korumak ama bu kez koruyamayacak.”

Başkan Obama da ikinci dönem için destek toplamaya çalışıyor: “Size söz veriyorum, 2008’de başladığımız işi bitireceğiz. Geriye dönüş yok. İlerleyecek ve bu seçimi kazanacağız.”

Quinnipac Üniversitesi’nden anket uzmanı Peter Brown’a göre Obama kampanyası, dikkatleri Romney ve geçmişi üzerinde tutmaya çalışıyor: “Yarış, Mitt Romney’in Amerikan seçmenine nasıl sunulacağına odaklandı. Romney’i karalamaya çalışan Obama destekçileri ve Romney’i aklamaya çalışan Romney destekçileri var. Sonuçta hangi taraf Romney’i iyi tanımlarsa mücadeleyi onlar kazanacak.”

Uzman Charlie Cook’a göre ekonominin zayıflığı, Başkan Obama’ya, Romney’e saldırmaktan başka çare bırakmıyor: “Obama, kazanmak için Romney’in prestijini düşürmek zorunda. Böyle bir ekonomide başkan olan kim olursa olsun, işin içinden kolay çıkamaz.”

Romney’nin asıl zor işi, yardımcı adayını seçmesi olacak. Şu anda başkan yardımcılığı için Ohio Senatörü Rob Portman ve Minnesota Valisi Tim Pawlenty’nin adı geçiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG