Erişilebilirlik

2016 Başkanlık Seçiminde Iowa'nın Önemi


2016 Başkanlık Seçiminde Iowa'nın Önemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Iowa eyaletindeki Cedar Falls kasabasının nüfusu sadece 40 bin. Ancak kasaba şu anda başkanlık yarışının merkezi. Cumhuriyetçi Partili aday adayları seçmenlerin nabzını tutuyor, göçmenlik reformundan eşcinsel evliliğe kadar çok çeşitli konularda soruları yanıtlıyor.

Linda Morris, seçmen olarak en büyük kaygısının Amerika'nın Tanrı'ya olan inancını kaybetmesi.

Cumhuriyetçi seçmen Linda Morris, aday adaylarından Arkansas eski valisi Mike Huckabee’yle kahvaltıda biraraya geldi.

Morris, Amerika'nın son sekiz yıldır yanlış yolda olduğunu düşünüyor.

Muhafazakar seçmen Curtis Bartlett de aynı görüşte. Bartlett Amerika’daki ırksal gerginlikleri azaltacak bir başkan istiyor.

Bartlett, ”Siyahlarla beyazların neden biraraya gelip ne istedikleri hakkında oturup konuşamadıklarını anlamıyorum.” şeklinde konuşuyor.

Bartlett’i en çok kaygılandıran konulardan biri, eşcinsel evlilikler.

Eşcinsel evlilikleri protesto eden bir grup, Cedar Falls Lisesi önünde gösteri yaptı. İçerideyse Mike Huckabee ve bir başka aday adayı, eski senatör Rick Santorum eşcinsel evliliklere karşı olan muhafazakar seçmenlerle konuştu.

Demokrat Partili seçmen Lynn Brant, eşcinsel evliliklere destek veriyor. Demokrat Parti’nin en önde giden aday adayı dışişleri eski bakanı Hillary Clinton da Cedar Falls’daydı.

Iowa, ön seçimlerin yapıldığı ilk eyalet olması açısından önemli. Bu eyalette alınan ön seçim sonucuna göre adayların Beyaz Saray umutları ya sönüyor, ya da güçleniyor.

Cumhuriyetçi Partili aday adayları, ön seçim öncesinde Iowa’da seslerini duyurmaya, kampanyalarına ivme kazandırmaya çalışıyor. Adayların seçim kampanyaları için yürüttükleri bağış toplama faaliyetleri, Curtis Bartlett’i kaygılandırıyor.

Bartlett'e göre, iyi bir adayı sırf yeteri kadar para toplayamadığı için gözden çıkarmak durumunda kalmak çok kötü.

Daha çok bağış toplamak, daha çok reklam yapmak anlamına geliyor. Kampanyalara harcanan miktarın 2016 seçimlerinde rekor düzeye çıkacağı düşünüldüğünde her bir doların ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG