Erişilebilirlik

Başkan'ın Yemin Töreni Kimileri İçin Kazanç Kapısı Olacak


Başkan'ın Yemin Töreni Kimileri İçin Kazanç Kapısı Olacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Linki indirmek için
Dört yıl önce Amerika’nın ilk siyah başkanının yemin töreni, Washington’da hediyelik eşya satan mağazalara büyük gelir getirmişti. Ancak Obama’nın ikinci yemin töreni sırasında aynı satış hacmine ulaşmak hiç de kolay görünmüyor.

Beyaz Saray’da temizlik zamanı. Yemin töreni yaklaşıyor.

Ancak burası ne Oval Ofis, ne de Başkan Obama’nın çalışma masası.

Washington’daki Beyaz Saray Hediyelik Eşyaları adlı mağazadan söz ediyoruz. Dükkanda alışveriş yaparsanız Oval Ofis dekoru önünde ücretsiz fotoğraf çektirebilirsiniz. Bu hafta hediyelik eşyalara yer açmak için Oval Ofis dekoru kenara çekiliyor.

Satış elemanı Jermaine Davis turistlerin yemin töreni için davetiye de satın alabileceğini söylüyor.

Davis, ”Bunlar gerçeğine benzeyen sahte biletler.196 dolar 68 cent’e satıyoruz” diyor.

Washington’daki hediyelik eşya mağazaları Amerikan tarihinin ikinci en büyük yemin töreni için hazır. Karen Smeltzer otel, yemek ve hediyelik eşya için 3 bin 500 dolar harcamış.

Smeltzer, ”Obama’nın ikinci dönem başkanlığı da ilki kadar önemli. Hatta ikinci kez seçildiği için ilkinden de önemli olabilir” diye konuşuyor.

Mağazanın işletmecisi Andy Gallagher Washington’daki en büyük hediyelik eşya deposuna sahip olduklarını söylüyor.

Şekerler, anahtarlıklar, madeni paralar, oyuncaklar, tabaklar, şapkalar, kahve bardakları, ve t-shirt’ler, t-shirt’ler, t-shirt’ler..

Yemin töreni hazırlıklarının seçim gecesi başladığını söyleyen Gallagher, saat 23:05’te tedarikçilerini arayıp Obama’nın kazandığını ve üretime geçmelerini söylemiş: ”Ertesi sabah mağazayı açtığımızda malların hepsi elimize ulaşmıştı.”

Gallagher’in kiraladığı Bertha adlı elektrikli araç ,Washington caddelerinde dolaşıp mağazalara mal taşıyor. Bertha yoğun trafikte bir kamyonetten çok daha etkili.

Ancak sokak satıcılarının işleri pek de iyi gitmiyor. Yemin töreni için belediyeye ruhsat başvurusu yapanların sayısı, geçen seferkinin dörtte biri.

Ancak kimileri için yemin töreni, bir fırsat.

Yemin töreni t-shirt’ünü kendi tasarlayan Domingo Canate, seyyar satıcılık yapıyor: ”Amerika, fırsatlar ülkesi. Bu yemin töreniyse bir t-shirt ile iş kurma fırsatı elde etmek için çok uygun.”

Barack Obama’nın ikinci yemin töreni, kimileri için kazanç kapısı olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG