Erişilebilirlik

Başkan Obama’yı İkinci Dönemde Zor Konular Bekliyor


Başkan Obama’yı İkinci Dönemde Zor Konular Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
Linki indirmek için

Başkan Obama’yı İkinci Dönemde Zor Konular Bekliyor

Brookings Enstitüsü uzmanı John Hudat’a göre, “Obama’nın en çok istediği şey, kendisinden sonraki başkanın da Demokrat Partili olması. 2016’da Beyaz Saray’ı bir Demokrat Partili’nin kazanması içinse kendisinin siyasi alanda bir yol gösterici, işleri yoluna koyan lider olması gerek”

Başkan Barack Obama dün yemin ederek ikinci dört yıllık dönemine başladı. Obama’yı ikinci dönemde içeride ekonomi, dışarıda da dış politika alanında hem fırsatlar, hem de büyük zorluklar bekliyor. Amerika’nın Sesi Beyaz Saray muhabiri Dan Robinson’un haberi.

Önümüzdeki dört yıl içinde Başkan Obama’nın iç gündeminin baş sorunları işsizlik ve ekonomi olacak.

Muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti bu konularda işbirliğine yanaşmıyor.

Geçen ay Connecticut eyaletinde bir ilkokula düzenlenen, 26 çocuk ve öğretmenin öldüğü silahlı saldırının ardından, Obama’nın bir hedefi de bireysel silahlanmanın kısıtlanması olacak.

Silah lobisi, Obama’ya bu yüzden siyasi saldırılarını yoğunlaştırdı.

Başkan’ın bir diğer hedefiyse birinci döneminde tamamlayamadığı göçmenlik reformu. Ama bunda da Kongre’yle işbirliğine ihtiyacı var.

Brookings Enstitüsü uzmanı John Hudak, Başkan Obama’nın bir şekilde hedefine ulaşmaya çalışacağı görüşünde: “Obama’nın en çok istediği şey, kendisinden sonraki başkanın da Demokrat Partili olması. 2016’da Beyaz Saray’ı bir Demokrat Partili’nin kazanması içinse kendisinin siyasi alanda bir yol gösterici, işleri yoluna koyan lider olması gerek.”

Dış politika alanında Obama gelecek yıl sonunda Afganistan’daki Amerikan askerlerinin çekilmesi sürecini yönetecek.

Bir yandan İran’ın nükleer programı, diğer yandan İsrail’in bu ülkeye müdahale tehdidi, bunun yanı sıra Suriye’deki şiddet olayları, Obama’nın karşılaşacağı diğer sorunlar.

Uzmanlara göre, Obama’nın asker gönderme ve yabancı ortaklara güvenme konusunda temkinli olması gerekiyor.

Emekli Amerikalı diplomat Karl Inderfurth şimdi Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde uzman: “Önümüzdeki dört yıl boyunca, bugün hiç aklımıza gelmeyen yerlere asker göndermemiz gerekebilir. Ama bu durum, hayati çıkarlarımız ve bize verilecek uluslararası destek arasındaki hassas dengeyi bozmamalı.”

Uzmanlar, Başkan Obama’nın dış politika deneyiminin Çin’in yeni devlet başkanı Xi Jingping ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le ilişkilerinde yardımcı olacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG