Erişilebilirlik

Başkan Obama ve G7'den Rusya'ya Ceza


Başkan Obama ve G7'den Rusya'ya Ceza
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

G7 ülkeleri Rusya’nın üyeliğini Kırım’ı ilhakı nedeniyle askıya aldı. Başkan Barack Obama liderliğinde Lahey’de biraraya gelen G7 grubu, Rusya tavırlarını değiştirmediği takdirde daha fazla yaptırım uygulama kararı da aldı

Başkan Obama, her ne kadar Avrupa’da olağan nükleer güvenlik zirvesine katılmak için gitmiş olsa da Amsterdam’da Hollanda Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede ana tema Ukrayna ve Amerika’nın Rusya’yı tecrit çabaları oldu.

Obama: “Avrupa ve Amerika, Ukrayna hükümeti ile Ukrayna halkına destek konusunda tam bir işbirliği içindedir. Rusya’ya tavırları nedeniyle verilen cezalar konusunda da birlikte hareket ettik.”

Amerika, Rusya’ya karşı sadece Avrupa’nın değil diğer ülkelerin de desteğini arıyor. Bu nedenle zirve sırasında Obama, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile de görüştü:

“Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında, önemli işlerimizin yanı sıra, ortak çıkarlarımızı ilgilendiren Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması, iklim değişikliği ve Ukrayna gibi uluslararası konular da gündemimizde.”

Çin, ender görülen bir tavırla Rusya’yı Kırım konusunda eleştirdi ve Amerika gibi, krizin diplomatik yollardan çözülmesini istedi.

Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne Rusya adına Cumhurbaşkanı Vladimir Putin değil, Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov katıldı.

Obama’nın olağanüstü toplantıya çağırdığı G7 liderleri de Rusya’yı ve bu ülkenin G8 grubundaki geleceğini görüştü.

Obama, müttefikleriyle Moskova’ya daha fazla yaptırım uygulanması için çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG