Erişilebilirlik

Başkan Obama Twitter’da Rekor Kırdı


Amerika Başkanı Barack Obama’nın Twitter’de @POTUS hesabını açmasından 24 saat sonra takipçi sayısı 1 milyon 600 bini geçti. Obama bu sayıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na geçti

Guinness Rekorlar Kitabı’na göre Twitter’da bir milyon takipçiye en hızlı erişen kişi rekoru şu anda Oscar ödüllü ünlü aktör Robert Downey Jr.’a ait. Robert Downey Jr. 2014 yılı Nisan ayında Twitter hesabını açtıktan 23 saat 22 dakika sonra bir milyon takipçi toplamıştı.

POTUS, President of the United States yani Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın kısaltılmışı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada bu hesaptan bizzat Barack Obama tarafından yazılan tweet’ler atılacak.

Başkan Obama’nın Pazartesi günü Beyaz Saray’a ait iPhone’u kullanarak attığı ilk mesaj şöyleydi: "Hello, Twitter! It's Barack. Really! Six years in, they're finally giving me my own account.'' ”Merhaba, Twitter! Ben Barack. Gerçekten! Altı yıl sonra nihayet kendi hesabımı açmama izin verdiler.”

Başkan Obama’nın takip ettiği kişilerden biri eski başkanlardan Bill Clinton (@billclinton). Clinton, Obama’nın Twitter’a girmesi üzerine şu mesajı attı:

”Twitter’a hoşgeldiniz, Başkan. Bir soru: Bu kullanıcı adı başkanlık makamıyla kalacak mı?” Bill Clinton, mesajında ‘askingforafriend’ yani ‘birarkadaşarıyorum’ hashtag’ini kullanarak 2016 başkanlık yarışı için aday olan eşi Hillary Clinton’a gönderme yaptı. Başkan Obama ise ‘Güzel soru,@billclinton. Kapı kolu evle birlikte geliyor. @FLOTUS olmakla ilgilenen birini tanıyor musunuz?’ şeklinde yanıt verdi. FLOTUS, yani First Lady of the United States, Amerikan başkanlarının eşleri için kullanılan bir kısaltma. Beyaz Saray bloğunda yapılan açıklamada Başkan Obama’nın kendine ait @POTUS kullanıcı adlı Twitter hesabının Başkan’ın Amerikan kamuoyuyla doğrudan iletişim kurmasına yardımcı olacağı belirtildi. Mesajda Amerikan tarihinin en açık ve katılımcı hükümetini oluşturmaya söz veren Başkan Obama’nın Twitter hesabı sayesinde Amerikalılar’a kendilerini en çok ilgilendiren konularda seslerini duyurma fırsatı vereceği de bildirildi.

Başkan Obama, Twitter hesabı @BarackObama’dan da daha önce tweetler atmıştı. Bu hesap, Obama’nın seçim kampanyası ekibi tarafından işletiliyordu. Obama’nın birkaç mesajı, Beyaz Saray’ın resmi Twitter hesabı @WhiteHouse’da da çıkmıştı. Bu hesap, Beyaz Saray çalışanları tarafından kullanılıyor. Başkan Obama bu hesaptan attığı tweetlerde adıyla soyadının baş harfleri olan ‘BO’ imzasını kullanıyordu.

Dünya liderleri, hükümetler ve dışişleri bakanlıklarının diplomatik bir araç olarak kullandıkları Twitter hesaplarını inceleyen bir araştırmaya göre, 59 milyon 300 bin kullanıcıya sahip @BarackObama, dünyanın en çok takip edilen lider hesabı.

Diğer dünya liderlerininse Twitter’da Başkan Obama’nın çok gerisinde olduğu görülüyor. Papa Francis’in kullandığı Twitter hesabı @Pontifex’in yaklaşık 20 milyon takipçisi var.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin kullandığı @narendramodi hesabının takipçi sayısı ise 10 milyon 900 bin.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın @RT_Erdogan hesabı 6 milyon 100 bin takipçiye sahip. @HHShkMohdhesabını kullanan Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşit El Maktum’un takipçi sayısıysa 4 milyon 40 bin oldu.

Afrika’nın sosyal medayadaki en popüler lideri Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame. Kagame’nin @PaulKagame hesabı, 942 bin takipçiye sahip. 859 bin takipçisi olan Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta da Afrika’nın popüler liderleri arasında. Avrupa’nın Twitter’da en çok takip edilen lideri, @Number10govhesabında 3 milyon 420 bin takipçisi bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in İngilizce Twitter hesabı @PutinRF_Eng’in takipçi sayısıysa 246 bin.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG