Erişilebilirlik

Başkan Obama Nice Saldırısını Kınadı


ABD Başkanı Barack Obama, Nice kentinde yapılan terör saldırısını kınadı. Olayı, masum sivilleri hedef alan ‘korkunç bir terör saldırısı’ olarak niteleyen Obama, Fransız yetkililere her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını bildirdi. Obama dün gece Twitter’da şöyle bir mesaj yazdı: “Düşüncelerimiz ve dualarımız saldırıda öldürülenlerin aileleriyle birlikte. Fransa’yla dayanışma içindeyiz. Fransa Amerika’nın en eski müttefikidir ve olaydan büyük üzüntü duyuyoruz.” Benzer bir açıklama da Dışişleri Bakanı John Kerry’den geldi.

Saldırı Amerikalı siyasetçiler tarafından da tepkiyle karşılandı. ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’yi temsil edeceği 10 gün sonra parti kurultayında resmen açıklanacak olan Hillary Clinton, saldırıdan dolayı derin üzüntü duyduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump saldırıyı ‘korkunç’ olarak niteledi. Trump bugün başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği ismi açıklayacaktı. Ancak saldırı üzerine Trump kararını erteledi. Indiana Valisi Mike Pence’i seçeceği söyleniyor Trump’ın. Beklenen bu açıklama bugün yapılmayacak. Cumhuriyetçi Parti Kongresi de Pazartesi günü Ohio’nun Cleveland kentinde başlayacak. 18-21 Temmuz arasındaki Cumhuriyetçi Parti kongresi için Amerika’da çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. 25-28 Temmuz’da Pennsylvania’nın Philadelphia kentinde yapılacak olan Demokrat Parti kurultayı için de güvenlik sıkılaştırıldı.

Amerika’da televizyonlar ve gazeteler saldırıyı geniş olarak verdi ve haberi güncellemeye devam ediyor.

Buarada Amerika Dışişleri Bakanlığı’na göre, ölenler arasında iki Amerikalı da bulunuyor. Ajanslar ölen Amerikalılar’ın Teksaslı 51 yaşındaki Sean Copeland ile 11 yaşındaki oğlu Brodie olduğunu bildiriyor.

Dün geceki saldırı geçen yıldan beri Fransa’nın yaşadığı üçüncü büyük terör saldırısı. Paris’i geçen yıl hedef alan eş zamanlı saldırılarda en az 130 kişi ölmüştü. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Örgüt, daha önce de mizah dergisi Charlie Hebdo’nun editör toplantısını basarak 17 kişiyi öldürmüştü. Kasım ayından buyana Fransa’da olağanüstü hal uygulanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı olağanüstü durumun üç ay daha uzatılacağını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG