Erişilebilirlik

Başkan Obama Japonya'da


Başkan Obama’nın Japonya, Güney Kore, Malezya ve Filipinler'i kapsayan sekiz günlük Uzakdoğu turu, Tokyo’da Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yle yaptığı görüşmeyle başladı

Başkan Obama, dört ülkeyi kapsayan Uzakdoğu gezisinin ilk ayağı olan Japonya’ya vardı. Obama, gezi boyunca Uzakdoğu’daki müttefiklerine Washington’un Pasifik’te yeniden denge sağlama çabalarını sürdüreceği taahhüdü verecek.

Çin’in toprak hakkı iddiaları ve Kuzey Kore’nin nükleer programının oluşturduğu güvenlik kaygıları da Obama’nın Japonya, Güney Kore, Malezya ve Filipinler’i kapsayan Uzakdoğu ziyaretinde üzerinde duracağı konular olacak.

Başkan Obama’nın sekiz günlük Uzakdoğu turu, Tokyo’da Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yle yaptığı görüşmeyle başladı. Japonya ve Çin arasındaki ilişkiler, Çin’in Doğu Çin Denizi’nde yerleşim olmayan bir grup ada üzerinde hak iddia etmesi nedeniyle giderek gerginleşiyor.

Başkan Obama, Japonya ziyareti öncesinde Japon Yomiuri gazetesine verdiği demeçte Amerika’nın, Japonya’nın bu adalar üzerindeki egemenliğini tehdit edecek her türlü tek taraflı girişimine karşı olduğunu belirtti. Başkan ayrıca adaların, saldırıya uğraması durumunda Amerika’nın Japonya’yı savunmasını öngören anlaşma kapsamına girdiğini hatırlattı.

Başkan Obama ayrıca uzun süredir ertelenen serbest ticaret anlaşması Trans-Pasifik Ortaklığı üzerinde de ilerleme sağlamaya çalışacak. Ancak birçok uzman, Japonya’nın tarım ürünlerine uygulanan vergileri kaldırma konusunda isteksiz olması nedeniyle anlaşmaya varılması olasılığının düşük olduğunu kaydediyor.

Başkan Obama, Tokyo’dan sonra Seul’e hareket edecek ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’yle yeni bir nükleer deneme yapmaya hazırlandığı sanılan Kuzey Kore konusunu ele alacak. Güney Kore’den yapılan açıklamada Kuzey Kore’nin nükleer deneme alanındaki faaliyetlerin arttığı bildirilmiş, Kuzey Kore ise geçen ay yeni bir nükleer denemeye hazırlandığı uyarısında bulunmuştu.

Başkan, Malezya’da da Başbakan Necip Razak’la biraraya gelecek. 1966 yılında zamanın başkanı Lyndon Johnson’un yaptığı ziyaretten sonra ilk kez bir Amerika başkanı Malezya’ya gidiyor.

Obama’nın 2009 yılında başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana yapacağı beşinci Uzakdoğu ziyaretinin son ayağıysa Filipinler olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG