Erişilebilirlik

Başkan Obama İkinci Kez Seçilmek İçin Destek İstedi


Demokrat Parti Ulusal Kurultayı Sona Erdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00
Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentindeki Demokrat Parti Ulusal Kurultayı, Başkan Barack Obama’nın yeniden adaylığı kabul konuşmasıyla sona erdi.

Obama, konuşmasında, 6 Kasım’daki seçimlerde Amerikalıların ülkeyi “iki ayrı yöne götürebilecek yollar” arasında tercih yapması gerektiğini söyledi.

Binlerce izleyicinin “Dört yıl daha” sloganları arasında Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nın kürsüsüne çıkan Obama, ülkenin sorunlarını çözmenin “birkaç yıldan daha fazla süreceğini” belirtti. Obama, “Bizim seçtiğimiz yol daha zorlu olabilir, ama daha iyi yere götürür,” diye konuştu.

Barack Obama, üretim, enerji, eğitim, ulusal güvenlik ve bütçe açığı konusunda koyduğu hedeflere destek çağrısında da bulundu.

Kısa ve orta vadeli hedefler

Obama, sunduğu planın gerçek ve ulaşılabilir olduğunu, istihdam yaratacağını, fırsatları arttıracağını ve ekonomiyi sürdürülebilir hale getireceğini söyledi.

Amerika’da 16 trilyon dolarlık iç borç ve yüzde 8,1 oranındaki işsizlik, yeniden seçilmeyi umut eden Başkan Obama’yı güç durumda bıraktı. Demokrat Partililer, Başkan Obama’dan kurultayın son gecesinde yapacağı konuşmasında ekonomiyi kurtaracak net ve ikna edici bir plan bekliyordu. Bu beklentiyi yerine getirmeyi amaçlayan Başkan Obama, bütçe açığını önümüzdeki on yıl içinde 4 trilyon dolar azaltma sözü verdi.

Obama’nın seçimi kazanması durumunda ikinci dört yıllık görev süresi içinde gerçekleştirmeyi vadettiği en yakın hedeflerse üretim sektöründe. Obama 2014 yılına kadar Amerika’nın ihracatını ikiye katlama, 2016 yılına kadar da bir milyon kişiye üretim sektöründe istihdam sağlama sözleri verdi.

Enerji sektöründeyse Obama, petrol ithalatını 2020 yılına kadar yarıya indirme, 2020 yılının sonundaysa doğal gaz sektöründe 600 bin işçinin işini korumayı vadetti.
Ekonominin gelişmesi için eğitimin önemine vurgu yapan Demokrat Parti adayı Başkan Obama, önümüzdeki on yılda üniversite harçlarındaki artış oranını yarıya indireceğini, 100 bin matematik ve fen hocasına iş vereceğini söyledi. Başkan ayrıca meslek okullarında iki milyon kişinin yetiştirileceğini sözlerine ekledi.

Ulusal güvenlik konusuna da değinen Obama, sona erdirilen savaşlar için kullanılan ödeneğin ekonomiye yatırım olarak aktarılacağını belirtti.

Kendi hatalarının farkında olduğunu kaydeden Başkan Obama, bununla birlikte Amerika’dan hiç bu kadar umutlu olmadığını söyledi; fırsat eşitliğini, adaleti, oyunu kuralına göre oynamayı tercih eden herkesi 6 Kasım’da kendisine oy vermeye çağırdı.

Dış politikasını da öven Obama, Irak savaşını sona erdirdiğini hatırlattı, Afganistan’dan asker çekme planının işlediğini söyledi, geçen yıl el Kaide lideri Usame bin Ladin’i öldürmek için özel muharebe timi gönderdiğini belirtti.

Romney'e eleştiriler

Başkan Obama, seçimlerdeki rakibi Mitt Romney’i ve Cumhuriyetçi Parti’yi de dış politika, vergiler ve sağlık hizmetleri konusunda eleştirdi. Cumhuriyetçileri her soruna çözüm için vergi kesintisi getirmekle suçlayan Obama, Romney’in ülkeyi geçmişte yaşadığı kabadayılık ve yanlış politikaların içine sürükleyeceğini savundu.

Romney’in ofisinden Obama’nın konuşmasına çok hızlı yazılı bir tepki geldi. Romney ekibi Başkan’ı, dört yıldır işe yaramayan politikaları uygulamak için hala aynı gerekçeleri yaratmakla suçladı.

Obama’nın konuşması bittikten sonra sahnede kendisine eşi Michelle, kızları Malia ve Sasha, ardından da yardımcısı Joe Biden ve eşi Jill katıldı. Konuşmayı Charlotte’un Times Warner Cable Arenası’nda izleyen coşkulu 20 bin kişi ellerinde Amerikan bayrakları salladı, konfetilerle dolan kapalı spor salonunda Obama’nın yeni seçim mesajı olan “İleri” yazılı pankartlar taşıdı.

Demokrat Partililer dün erken saatlerde Başkan Yardımcısı Joseph Biden’ı da yeniden aday ilan etti. Adaylığı kabul ettiğini açıklayan Biden, konuşmasında Başkan Obama’yla Beyaz Saray’da yaşadığı dört yıllık deneyime değindi, Başkan’ın her Amerikalı için derin kaygılar taşıyan biri olduğuna doğrudan olduğunu belirtti. Biden ayrıca Obama’yı el Kaide lideri Usame bin Ladin’i öldürtme ve ülkede otomotiv sektörünü kurtarma konusundaki cesaretinden dolayı da övdü, “Altı aydır gururla söylüyorum, Usame bin Ladin öldü, ama General Motors kurtuldu”, diye konuştu.

Stattan kapalı spor salonuna

Barack Obama’nın dün akşam Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda yaptığı konuşmanın aslında yakındaki bir futbol stadında yapılması planlanıyordu, ancak yetkililer aşırı yağışlar yüzünden konuşmayı kurultayın yapıldığı 20 bin kapasiteli Time Warner Cable Arena’ya aldı.

Yakındaki Bank of Amerika stadı 65 bin kişi kapasitesine sahipti ve Obama’nın konuşmasını izlemek için çevre eyaletlerden çok sayıda Demokrat Partili kente getirilecekti. Obama bu konuşma nedeniyle kendisiyle doğrudan tanışma fırsatı bulacak seçmenleriyle telekonferans yaparak seyahatlerinin iptal edilmelerinden dolayı özür diledi. Obama, destekçilerinin ve gönüllülerin hayatlarını hava muhalefeti yüzünden tehlikeye atamayacağını söyledi.

Son kamuoyu yoklamaları Başkan Obama ve Mitt Romney’i başa baş göstermeye devam ediyor. Reuters haber ajansının yaptırdığı ankete göre Romney yüzde 45 seçmen desteğiyle Obama’nın bir puan önünde bulunuyor. Seçime iki ay kala, iki adayın da kararsız seçmenlerin yoğun olduğu eyaletlere ağırlık vermesi bekleniyor. Adaylar kampanya gezilerinin yanı sıra Ekim ayından itibaren televizyonlarda canlı yayınlanacak tartışma programlarına katılacak.
XS
SM
MD
LG