Erişilebilirlik

Başkan Obama Acil G7 İçin Hollanda’da


Başkan Barack Obama ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte
Başkan Barack Obama ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte

Lahey’de düzenlenen nükleer güvenlik zirvesine ek olarak yapılan acil toplantının amacı, Rus askerlerinin Kırım’a girmesinden sonra Rusya’ya uygulanan yaptırımları değerlendirmek

Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı ele geçirmesiyle ilgili uluslararası tepkileri değerlendirmek üzere yapılan acil G7 zirvesine katılmak üzere Lahey’de bulunan Başkan Obama, Amerika ve Avrupa’nın Rusya’ya bedel ödetme konusunda birleştiğini söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yle Amsterdam’da görüşen Başkan Obama, Amerika ve Avrupa’nın Ukrayna’ya destek vermeye hazır olduğunu da belirtti.

Acil toplantı, iki gün sürecek nükleer güvenlik zirvesine ek olarak, Rus askerlerinin bu ayın başında Kırım’a girmesinden sonra Rusya’ya uygulanan yaptırımları değerlendirmek üzere yapılıyor. Amerika, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin Moskova’ya yapılacak olası misillemenin maliyetini de ele alması gündemde.
Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la biraraya gelmesi bekleniyor.

Ukrayna, Kırım’ın Rusya tarafından ele geçirilmesi üzerine bölgede bulunan askerlerini çekeceğini duyurmuş, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vekili Oleksander Turçinov, Savunma Bakanlığı’nın Kırım’daki Ukrayna askerlerini geri çağırdığını söylemişti. Turçinov’un açıklamasından birkaç saat önce Rus askerleri Kırım’daki liman kenti Feodosia’da bulunan Ukrayna’ya ait bir askeri üssü kontrol altına almıştı.

Ukrayna’daki Batı yanlısı yeni hükümet, askerlerinin Kırım’da atacağı adımlarla ilgili olarak kararsızlık içinde olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

NATO Komutanı General Philip Breedlove, Rusya’nın Ukrayna sınırına çok sayıda asker gönderdiğini belirtip Rusya’nın yeni bölgeleri işgal etmeye hazırlanıyor olabileceği uyarısında bulunmuştu.

General Breedlove, Moskova’nın Ukrayna’nın güneybatı sınırında Rusça konuşulan ayrılıkçı Transdinyester bölgesini gözüne kestirmiş olabileceğini söyledi. Breedlove, Rusya’nın, Moldovya’dan ayrılarak 1990’lı yıllarda bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesine girme olasılığını son derece kaygı verici olarak niteledi.

Rusya, Ukrayna sınırında uluslararası askeri güç kısıtlamalarına uyduğu konusunda ısrarlı. Rusya Savunma Bakanı, Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel’a Ukrayna sınırında konuşlandırılan askerlerin sınırı geçmek gibi bir niyeti olmadığı konusunda garanti verdi.
NATO’nun Transdinyester bölgesine ilişkin uyarısı, ağır silahlı Rus birliklerinin Ukrayna’ya ait Belbek askeri hava üssüne zırhlı araçlarla ateş açarak zorla girmesinden bir gün sonra geldi. Kırım’daki üste bulunan Ukraynalı askerler Rus güçlere karşı direniş göstermedi. Rus askerleri Ukrayna’ya ait donanma üssü Novofedorovka’yı da kontrol altına aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG