Erişilebilirlik

ABD'de Başkan Adaylarının Göçmenlik Planları Farklı


Hillary Clinton ve Donald Trump’ın, Amerika’nın göçmenlik politikası konusunda birbiriyle ters düşen çok farklı planları var.

Clinton ve Trump, yürürlükte olan yasaların daha sıkı uygulanmasından yeni yasalar çıkarılması ve Amerikan Anayasası’ndaki değişikliğe gitme dahil çeşitli sözler veriyor.

Görmezden gelinmeyecek sorulardan biri Amerika’ya yasadışı yollarla giren ve yıllardır ülkede yaşayan yaklaşık 11 milyon kaçak konusunda ne yapılacağı.

Bu nüfusun çok azı vatandaşlık hakkı kazanabilecek durumda.

Kasım ayındaki başkanlık seçimleri yaklaştıkça iki aday arasındaki kampanya savaşı da artıyor…Ülkenin en büyük sorunlarından göçmenlik adayların vaatlerinde de önemli bir yer tutuyor. Clinton göçmenlere vatandaşlık sözü verirken Trump’ın önceliği ise suça karışmış kayıtdışı göçmenleri bir an önce sınırdışı etmek.

Clinton'ın önceliklerinden olan ve göçmenlere tam vatandaşlık yolu da açan reformu, Trump desteklemiyor.

Clinton şiddet suçlarının önlenmesine ve şiddet suçu işlemiş olan kaçakların sınırdışı edilmesine öncelik vereceğini de ekliyor.

Her iki başkan adayı da çoğunlukla Başkan Barack Obama yönetiminin şimdiki politikalarını izliyor.

İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson’ın 2014’te yayınladığı bir kararnamede sınırdışı etmede uygulanacak ana hedef, terörizm ya da casusluk şüphelileri ile ülkeye yasadışı yollardan girmeye çalışanlar, çete suçları işleyenler ve cinayet işlemiş olan kaçak göçmenlerin ülkeden çıkarılması olarak belinlenmişti.

Şu anda ülkede bulunan suça karışmamış ya da vize programını ihlal etmemiş kaçak göçmen sayısı çok düşük düzeyde.

Obama’nın iki kararnamesi

Obama görevdeyken göçmenlik konusunda iki kararnameye imza attı. Biri, vatandaşların ya da ülkenin yasal sakinlerinin ebeveynlerine göçmenlik başvurusu icin ek süre tanıyan kararnameydi. İkincisi de 16 yaşından önce Amerika’ya girmiş olanlara da aynı ek süre için hak tanıyan belgeydi.

Federal mahkeme, ailelerle ilgili olan kararı iptal etse de ülkeye yasadışı giren çocuklar icin koruma hala geçerli.

Demokrat Başkan Adayı Hillary Clinton her iki kararnameyi de korumak isterken Cumhuriyetçi aday Donald Trump iki kararnameyi de feshedecegini ve tamamen yeni standartlardan oluşan bir göçmenlik paketi hazırlayacağını açıkladı.

Trump değişim istiyor

Anayasa’nın 14’üncü maddesine göre, Amerika’da doğan ya da uyruk değiştiren herkes, Amerika Birleşik Devletleri ve yaşadığı eyaletin vatandaşı sayılıyor.

Trump, Amerika’nın yabancı göçmenleri mıknatıs gibi çekmesini durduracağını, Clinton ise bunu yapmanın çok yanlış olacağını savunuyor.

Başkan Adaylarının Göçmenlik ile İlgili Görüşleri Farklı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG