Erişilebilirlik

Başkan Adayları Renkli Kişilikleriyle Öne Çıkıyor


Başkan Adayları Renkli Kişilikleriyle Öne Çıkıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Amerika’da Başkanlık seçimlerine bir yıldan fazla zaman var. Başkan adayı olabilmek için kampanya yürüten siyasetçiler, kişilikleriyle öne çıkmaya çalışıyor. Bu yıl, özellikle Cumhuriyetçi aday adaylarının yaptığı güçlü ve bir o kadar da sert yorumlar dikkat çekiyor.

Tribünlere hitap etmek renkli görüntüler ortaya çıkarıyor.

Cumhuriyetçi Parti’den başkan adayı olmak için yarışan Donald Trump, Iowa’daki miting alanına özel helikopteriyle geldi. Gençlerden biri Trump’ı Yarasa Adam Batman’e benzetti. Trump süper kahraman olmayabilir. Ancak söylemleri sayesinde Cumhuriyetçi aday adayları arasında ilk sıraya yerleşmiş görünüyor: “Meksika buraya elindeki iyi vatandaşları yollamıyor. Uyuşturucu ticareti yapan suçlular ve tecavüzcüler geliyor.”

Siyaset tarihçisi Allan Lichtman, Cumhuriyetçi aday adaylarının sayısının 17’ye ulaşması nedeniyle, kampanyalarda kişiliklerin öne çıktığını söylüyor. Her aday farklı olduğunu göstermeye çalışıyor.

Bunlardan biri, Nazi soykırımı yorumuyla dikkat çeken eski vali Mike Huckabee: “Auschwitz toplama kampına üç kez gittim. Oradaki fırın kapısının önünde durdum. Oranın neye benzediğini çok iyi biliyorum.”

Emekli beyin cerrahı Ben Carson da yasadışı göç yorumlarıyla öne çıkmaya çalışıyor: “Buraya gelseler bile, biz onları geri gönderebiliriz.”

Amerikan Üniversitesi'nden Alan Litchman, “Herkes Donald Trump ateşinin söneceğini düşünüyor. Cumhuriyetçiler her seferinde köklü adaylar seçtiler. Ancak bu yıl durum farklı olabilir. Çünkü köklü aday olarak görülen Jeb Bush, çok yetersiz bir kampanya yürütüyor” şeklinde konuşuyor.

Başkanlık kampanyalarının genellikle siyasi konulardaki görüş farklılıklarına odaklandığını hatırlatan Profesör Lichtman, bu kez Cumhuriyetçi aday adayları arasında fazla görüş ayrılığı olmadığı için ortaya farklı bir sonuç çıkabileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG