Erişilebilirlik

Başkan Adayları Ekonomik Sorunları Tartışmaya Hazırlanıyor


Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, yarın televizyonda yayınlanacak tartışma programına hazırlanıyor.

Adaylar ilk tartışma programında iç politikaya ağırlık verecek, ekonomi, devletin ekonomideki rolü, sağlık ve sosyal harcamalar gibi alanlardaki görüşlerini halka anlatacak.

Her iki aday Ekim ayı içerisinde bunun gibi iki tartışma programına daha katılacak. 16 ve 22 Ekim tarihlerinde yapılacak diğer iki tartışma programında dış politikaya da ağırlık verilecek.

Başkan Barack Obama, oturuma hazırlanmak üzere Pazar gününden bu yana Nevada eyaletinde bulunuyor. Obama’ya Nevada’da, danışmanlarının yanı sıra Demokrat Senatör ve eski başkan adaylarından John Kerry eşlik ediyor. Kerry, provalarda Obama için Mitt Romney rolünü üstleniyor. Obama ekibinin, tartışma programına hazırlık için Mitt Romney’in 1994’teki senatör adaylığı sırasındaki tartışma programları dahil tüm katıldığı açık oturumları izlediği bildirildi.

Cumhuriyetçi aday Mitt Romney de açık oturuma Cumhuriyetçi Parti Ohio Senatörü Rob Portman’la provalar yaparak hazırlanıyor.

Tartışma programı Colorado eyaletinin Denver kentinde yapılacak. Romney de dün Denver’a gitti.

Her iki aday da tartışma programına ilişkin kendilerine dönük beklentileri olabildiğince düşük tutmaya karşı tarafınkini de yükseltmeye çalışıyor. Bu yüzden Obama ekibi, Romney’in iyi bir tartışmacı olduğunu söylerken, Romney ekibi de Başkan Barack Obama’nın son derece yetenekli bir konuşmacı olduğuna vurgu yapıyor.
Aynı şekilde Obama ve Romney 3 Ekim günü katılacakları oturumu, rakip tarafla bir çekişme değil de Amerikan halkına hitap etmek için bir fırsat olarak gördüklerini söylüyor.

Bu arada bazı kamuoyu yoklamalarına göre Obama’nın bu tartışma programlarından galip çıkacaklarına inananların oranı %59, Romney için aynı görüşü paylaşanlarsa %34 civarında.

Bu arada ülke genelinde yapılan kamuoyu yoklamalarında Obama %49, Romney %47 oranında destek bulurken, kilit eyaletlerde Obama’nın bu arayı açtığı görülüyor.
Örneğin Florida, Ohio ve Virginia gibi eyaletlerde Obama ile Romney arasındaki 10 puan fark bulunuyor.

Bu arada siyaset bilimciler ve tarih uzmanları bu tür tartışma programlarının seçmenin tercihini belirlemede genellikle birinci derecede önem taşımadığı görüşünde. Aynı uzmanlar yine de eski başkanlardan Richard Nixon’un ilk kez televizyonda yayınlanan tartışma programında ışıklar altında terlerken rakibi genç aday John F. Kennedy’nin kameralar karşısındaki rahatlığının Nixon’a seçim kaybettirdiğini de hatırlatıyor.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG