Erişilebilirlik

Başkan Adayları Bu Kez Sağlık Yarışına Girdi


Hillary Clinton’un, zatürre teşhisiyle üç gün ara verdiği kampanya turlarında ilk durağı Kuzey Carolina eyaleti oldu. Clinton, Trump’la büyük çekişme içinde olduğu eyaletin Greensboro kentinde seçmenlerin karşısına çıktı. Daha sonra en büyük destekçisi Barack Obama ile birlikte Washington’da Latin toplumu liderleriyle biraraya geldi. Donald Trump da bir diğer çekişmeli eyalet New Hampshire’a geçmeden önce New York Ekonomi Kulübü’nde konuştu.

Pazar günü 11 Eylül terör saldırılarında ölenleri anma töreninde rahatsızlanan Clinton’ın doktoru da bir açıklama yayınladı. Doktoru, Clinton’ın hızla iyileştiğini ve ABD Başkanı olarak hizmet etmek için sağlığının yerinde olduğunu yazdı.

Doktor Lisa Bardack, Clinton’ın akciğer röntgeninin çekildiğini ve hafif şiddette, bulaşıcı olmayan, bakteriyel zatürre geçirdiğini, antibiyotiklerin ve dinlenmenin işe yaradığını belirtti.

Clinton da verdiği son mülakatta, “Sonunda doktorumu dinleyip de inat etmeyip bir kaç gün dinlendiğim için memnunum. Herkes gibi ben de hastalığımı ayakta atlatmaya çalıştım,” dedi.

Bu arada Donald Trump’ın kampanya ekibi de, Cumhuriyetçi adayın geçen hafta girdiği doktor kontrolünün sonuçlarını da açıkladı. Açıklamada, “Trump’ın sağlığının mükemmel olduğunu, başkanlık yarışının zorluklarına ve ABD başkanlığının gerektirdiği şeylere göğüs gerecek kadar dirençli olduğunu söylemekten memnuniyet duyuyoruz” denildi.

Donald Trump, Ohio’da yaptığı mitingde, 26 Eylül’de ilk defa bir tartışma programında karşı karşıya geleceği Hillary Clinton’un sağlığını sorguladı.

Trump, destekçilerine “Sizce bu kolay bir iş mi? Sizce Hillary burada bir saat ayakta durabilir miydi?” diye sordu ve “Hiç sanmıyorum” dedi.

Donald Trump, ünlü kalp cerrahı Doktor Mehmet Öz’ün de programına konuk oldu ve sağlık raporunu açıkladı. Trump, yüksek kolesterolü olduğunu, bunun için de ilaç kullandığını açıkladı.

Birçok Amerikalı gibi Trump da kilo vermek istediğini söyledi. 1 metre 90 santimetre boyundaki Trump’ın kilosu 107 ve ABD standartlarına göre kilolu kategorisinde. Ailesinin kanser ya da kalp hastalığı geçmişi olmayan Trump’ın egzersiz yapmadığı da biliniyor.

Donald Trump’ın doktoru Harold Bornstein de, Trump’ın sağlığını mükemmel olarak niteledi. Fox News’a konuşan Bornstein, “Geçen hafta her testi yaptım. Sonuçlar bu hafta çıktı. Eğer kötü olsalardı zaten şu anda sizle konuşuyor olmazdım, değil mi?” dedi.

Eğer 8 Kasım’da seçilirse 70 yaşındaki Donald Trump, ABD’nin en yaşlı başkanı unvanını alacak. 69 yaşındaki Clinton seçilirse, Ronald Reagan’dan sonra en yaşlı ikinci başkan olacak.

Ulusal anketler, Trump’ın Clinton ile arasındaki farkı kapattığını ortaya koyuyor. Geçen ay 8 puan olan fark, bu ay 1,8’e kadar düştü. New York Times/CBS anketine göre Clinton yüzde 46, Trump yüzde 44 oy oranına sahip. Ancak ölçüme Liberteryan Parti lideri Gary Johnson ve Yeşil Parti adayı Jill Stein de girdiğinde, Clinton ve Trump yüzde 42’de eşitleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG