Erişilebilirlik

Başkan Adayları Bu Kez Birbirleriyle Şakalaştı


6 Kasım’daki seçimlere hazırlanan Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi Partili rakibi Mitt Romney, dün gece New York’ta bir hayır kurumunun düzenlediği akşam yemeğinde bir araya geldi.

Haftalardır birbirleri aleyhinde sert kampanyalar yürüten iki aday, kısa bir ara verdi ve akşam yemeğinde birbirleriyle şakalaşma fırsatı buldu.

Zengin davetlilerin smokin ve beyaz papyonlarla katıldığı resmi yemeğe Katolik Kilisesi ev sahipliği yaptı ve yemek New York’un ünlü otellerinden Waldorf Astoria’da düzenlendi.

Mitt Romney, konuşmasına ilk önce kendi zenginliğiyle alay ederek başladı. Diğer davetliler gibi resmi kıyafetle yemeğe gelen Romney, kendisi ve eşinin en nihayetinde güncel ev kıyafetleriyle dolaşıyor olmasından memnun olduğunu söyledi.

Romney, medyaya da takıldı. Medyanın kendisi aleyhinde yanlı başlıklar attığını şaka yollu savundu. Örneğin, “Burada da herhalde Obama için, ‘Yemeği organize eden Katolik Kilisesi Obama’ya sahip çıktı’, benim için de ‘Romney zenginlerle akşam yemeği yedi’ diye başlıklar atarsınız artık” diye konuştu.

Alfred E. Smith Vakfı’nın düzenlediği akşam yemekleri aslında Başkan adaylarının espri yeteneklerinin sınandığı bir etkinlik haline dönüşmüş durumda. Başkan adayları burada her ne kadar şakacı tavırlar içine giriyorsa da konuşmaları, dikkatli bir şekilde önceden kampanya çalışanları hazırlanıyor. Yemekten toplanan 5 milyon dolarlık gelir kimsesiz çocuklara harcanan bir ödeneğe ayrılıyor. Yemek, 1928’de Başkanlık seçimlerini kaybeden Katolik aday ve New York Valisi Alfred Smith’in anısına düzenleniyor.

Başkan Obama da dün geceki yemekte espri yapma konusunda oldukça cömert davrandı. İlk önce Mitt Romney’in zenginliğine takıldı, sonra başarısız performans gösterdiği 3 Ekim’deki ilk tartışmasıyla alay etti. “Birinci tartışmada uyuyup iyice dinlendiğim için, 16 Ekim’deki ikinci tartışmada çok enerji biriktirdim” diye konuştu. Daha sonra “Herkes ikinci adını kullanabiliyor. Mitt aslında Romney’in ikinci adı, ama ben ikinci adımı kullanamıyorum,” diye espri yaptı ve Hüseyin olan ikinci adına atıfta bulundu.

Başkan Obama dün gece komedyen Jon Stewart'ın şovuna konuk oldu (Arşiv görüntü)
Başkan Obama dün gece komedyen Jon Stewart'ın şovuna konuk oldu (Arşiv görüntü)
Obama, Jon Stewart’a Konuk Oldu

Barack Obama bu yemekten önce de gençler arasında çok popüler olan Jon Stewart’ın komedi şovuna konuk oldu. Jon Stewart’ın şovu aslında içerik olarak komik olsa da ciddi siyasi konuların sık sık gündeme getirildiği bir platform. Obama burada Bingazi konsolosluğunda yaşanan kanlı olaylardan sonraki tavrını savundu. Amerikan büyükelçisi ve üç elçilik görevlisinin öldüğü olayla ilgili olarak Başkan, yönetiminin şaşkınlık geçirdiği iddialarını yalanladı, kimseden bilgi gizlemediklerini kaydetti.

Bingazi olayları, seçime hazırlanan Başkan Obama için aslında büyük bir darbe oldu. Hem olayın 11 Eylül olaylarının yıldönümünde yaşanması, hem 1979 yılından bu yana Amerika’nın ilk kez büyükelçisinin böyle bir suikastta hayatını kaybetmesi, yönetim açısından çok zor bir durum oldu. Özellikle de başkanlık seçim kampanyalarının yürütüldüğü bugünlerde Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney’in de bu konuyu sıklıkla gündeme getirmesi yönetimi köşeye sıkıştıran unsurlardan biri oldu.

En nihayetinde Başkan Barack Obama geçen Salı günü Romney’le tartışmasında bu olayın tüm sorumluluğunu “bir başkan olarak üzerine aldığını” söyledi. Aynı gün Dışişleri Bakanı Hillary Clinton sorumluluğu üzerine aldığını söylemişti, ama Obama bu konuya da değinerek, “Hillary Clinton’ın sonuçta kendi yönetimine çalışan bir bakan olduğunu” hatırlattı ve en nihayetinde Bingazi olayının sorumluluğunun kendisinde olduğunu kaydetti.

Jon Stewart da Başkan Obama’nın başarısız olduğu birinci tartışmaya değindi. Eşi Michelle Obama’nın kızgın ve mutlu fotoğraflarını kendisine göstererek, “Bunlardan hangisi birinci, hangisi ikinci tartışmaya ait?” diye konuştu.

Başkan Obama ve Mitt Romney şakalaşırken
Başkan Obama ve Mitt Romney şakalaşırken
Son Tartışma Pazartesi Günü

Son kamuoyu yoklamaları, seçimlere üç haftadan az zaman kala iki adayı başa baş gösteriyor. Obama ve Romney son tartışmayı gelecek Pazartesi Florida’nın Boca Raton kentinde yapacak. Tartışmada dış politika konularına ağırlık verilmesi bekleniyor, ancak Amerikan kamuoyunun bugünlerde dış politikaya ilgisinin az olmasından dolayı bu tartışmanın öncekiler gibi hararetli geçmesi beklenmiyor.

Adaylar bugün kampanyalarına kararsız seçmenlerin yoğun olduğu eyaletlerde devam edecek.
XS
SM
MD
LG