Erişilebilirlik

Basit Önlemler Yılda 1 Milyon Çocuğun Hayatını Kurtarabilir


Basit Önlemler Yılda 1 Milyon Çocuğun Hayatını Kurtarabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Uzmanlar çocuk beslenmesine yapılan yardımın bir ülkenin yapabileceği en önemli yatırım olduğunu söylüyor

Uzmanlar çocuk beslenmesine yapılan yardımın bir ülkenin yapabileceği en önemli yatırım olduğunu söylüyor.

Çocuklar açlık çektiklerinde daha kolay hastalanıyor, bakımları daha pahalı hale geliyor ve ilerde doğru besin almış yetişkinlerden daha az para kazanıyorlar.

Etiyopyalı çocuklar sık sık beslenme kontrolundan geçiyorlar.

Çocuklarda yetersiz beslenme küresel bir sorun. Bu soruna zengin ülkelerde bile rastlanıyor. Sorun Asya’da ve özellikle güney Asya’da çok sayıda çocuğu etkiliyor.

Afrika’da ve dünyanın birçok yerinde açlık, çocukların hayatını tehdit ediyor.

Doktor Peter Salama UNICEF’in Etiyopya temsilcisi: “Bugün neredeyse Afrika’nın her ülkesinde ciddi bir beslenme sorunu var. Soru, oranların ne kadar yüksek olduğu.”

Lancet tıp dergisinde yayınlanan yeni araştırmalar yetersiz beslenmenin 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 45’inden sorumlu olduğunu gösteriyor. Diğer çocuklar da bedensel ya da zihinsel gelişim sorunlarıyla karşılaşıyor.

Araştırmaları yürüten Johns Hopkins Üniversitesi’nden Doktor Robert Black’e göre, sorun anne karnında başlıyor: “Yeterli besin alamayan anneler, olması gerektiği gibi gelişmeyen fetüslere sahip oluyor. Doğan bebekler ufak doğuyor, ölüm oranı artıyor ve ilerde boy kısalığı ve diğer gelişimsel sorunlar yaşıyorlar.”

Araştırmacılara göre, ülkelerin bazı basit önlemler alması, yılda bir milyon çocuğun hayatını kurtarabilir.

Öneriler arasında hamile kadınlara folik asit ve kalsiyum hapları vermek, bebek emzirmenin önemini anlatmak ve küçük çocuklara A vitamini ve çinko hapları sağlamak bulunuyor.

Lancet çocuklarda beslenme yetersizliğini yüzde 20 azaltmanın 9 milyar dolara mal olacağını bildiriyor.

Harold Alderman, merkezi Washington’daki Uluslararası Yiyecek Politikaları Araştırma Kurumu’ndan ve Lancet’in yazarlarından biri: “Harcadığınız her dolar için 8 ile 10 dolarlık bir gelir elde ediyorsunuz. Ben bu araştırmaları yaparken herkese, kimse bir hayat kurtarmanın ne kadar değerli olduğunu bilmiyor diyorum.”

Alderman hükümetlerin çocukların iyi beslenmesinden yarar sağladığını söylüyor: “Benim aklımı karıştıran, hükümetlerin beslenmeyi yoksullara yardım gibi düşünüp ekonomik yatırımları ayrı bir şey gibi görmesi. Bu yatırımlar üretime yönelik. Bu tartışılmaz. Rakamlar da bunu gösteriyor.”

Alderman çocuk beslenmesine yapılan yatırımın ülke ekonomisini kalkındıracağını, çünkü iyi beslenen çocukların okulda daha başarılı olduğunu ve gelecekte daha güçlü bir iş pazarı yarattığını söylüyor. Bu nokta çocukken açlık çeken yetişkinlerin gelecekte bu sorunla karşılaşmayanlara göre yüzde 20 daha az kazanç elde ettiğini gösteren başka araştırmalarla da destekleniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG