Erişilebilirlik

'Başbakan Gezi Parkı Eylemlerinin Nedenini Kavrayamıyor'


Ertuğrul Kürkçü
Ertuğrul Kürkçü
İstanbul polisi Cumartesi akşamı Taksim Gezi Parkı eylemcilerine müdahale etti. Müdahale, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Sincan’daki konuşmasında göstericilere bir gün süre vermesine rağmen yapıldı. Erdoğan'ın siyasi açıdan bundan sonraki süreçte nasıl bir çizgi izleyeceği tartışılırken, konu Almanya’da da gündemin öncelikli meddelerinden biri olmaya devam ediyor.

Televizyon haberlerinde ve gazetelerde gelişmeler yorumlarla aktarılıyor, örnek olarak Berlin’de çıkan Der Tagesspiegel gazetesi Türkiye’deki durumu İran ve Mısır’a benzeterek bu ülkelerdeki toplumların gelecekteki görünümleri için verdikleri mücadelenin sona ermediğini ve Avrupa devletlerinin, İslami tahakküme karşı özgürlük hakları için mücadele veren insanları desteklemesi gerektiğini yazıyor.

Bu arada başkent Berlin’de düzenlenen ve Türkiye’deki gelişmeleri konu alan bir konferansa konuşmacı olarak gelen 68 kuşağının en önemli isimlerinden Barış ve Demokrasi Partisi milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Gezi Parkı sürecini Amerika’nın Sesi Türkçe Servisi’ne değerlendirdi. Erdoğan’ın bu kapsamda yaptığı son açıklamaları da yorumlayan Kürkçü, Başbakan’ın protestoların gerçek nedenini kavrayamadığı görüşünde.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:18 0:00
Linki indirmek için

Erdoğan’ın sert söylemleri ile protestocularla barışçıl bir ilişkiye geri dönüşü zorlaştırdığını savunan Kürkçü, Gezi Parkı’nda başlayan gösterilerin kalıcı bir protesto hareketine dönüşeceğini savunuyor.

Türkiye Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu Dev-Genç adlı örgütün başkanı olduğu 1970’li yılların başında Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olayından sağ kurtulan tek kişi olan Kürkçü, kendi siyasal deneyiminden yola çıkarak Gezi protestocularının orta vadeli olarak yeni bir siyasi parti oluşumunun çatısı altında buluşabileceğini öne sürüyor.

Gezi protestolarının Kürt sorunun çözümü konusunda son aylarda başlayan sürece nasıl bir etki yapabileceği de tartışılıyor. Kürkçe’ye göre ‘Gezi’ bu süreci olumlu etkileyecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG