Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Washington'da


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki heyetle Washington’a geldi.

Dün akşam TC-ANA uçağı Washington yakınlarındaki Andrews Hava Üssü’ne inen Başbakan Erdoğan’a, eşi Emine Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu eşlik etti.

Cuma gününe kadar Washington’da kalacak Başbakan Erdoğan’a refakat eden diğer kabine üyeleri arasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da bulunuyor.

Yarın Başkan Barack Obama’yla bir araya gelmesi beklenen Başbakan Erdoğan’ın gündeminde, başta Suriye krizi olmak üzere diğer bölgesel ve küresel konular olacak. Ayrıca Türkiye ve Amerika arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinin hedeflendiği ziyarete, çok sayıda Türk işadamı da katılıyor.

Beyaz Saray’ın misafirhanesi Blair House’da kalan Erdoğan’ın Çarşamba programında başkent Washington’a komşu Maryland eyaletinde bulunan Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin açılışı var.

Erdoğan Amerika’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, “Reyhanlı olayı masada değerlendireceğimiz konular arasında yer alacak” demişti.

Beyaz Saray sözcüsü Carney’den Reyhanlı saldırısına kınama

Jay Carney
Jay Carney
Başbakan’ın sözlerini Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney de tekrarladı. Carney, Cumartesi günü Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde düzenlenen ve 50’yi aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı kınadı.

Beyaz Saray’daki bir basın toplantısında bir Türk gazetecinin sorularını yanıtlayan Carney, “Amerika haftasonu Reyhanlı’da düzenlenen saldırıları kınıyor ve bu korkunç şiddet olayına karşı Türkiye’yle birlikte duruyor” diye konuştu. Sözcü, ölenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralıların da bir an önce iyileşmesini diledi.

Başbakan Erdoğan’ın Amerika yolunda olduğu sırada konuşan Carney, “Türkiye en güçlü ortaklarımızdan biridir, terör tehditlerine karşı Türklerle omuz omuza çalıştık. Reyhanlı saldırısı halklarımızı koruma, bölgede istikrarsızlığa ve şiddete karşı savaşma konusunda birlikte çalışma kararlılığımızı yalnızca güçlendirecektir” dedi.

Carney kendi beklentilerinin de, Reyhanlı saldırısının Başbakan Erdoğan ve Başkan Obama arasındaki görüşme gündeminden biri olması yönünde olduğunu söyledi, iki ülkenin NATO üyesi ve dost olarak bir dizi kritik küresel ve bölgesel sorunlara eğileceğini kaydetti.

Carney, Suriye’nin görüşme gündeminde olacağını, bunun yanı sıra Ortadoğu’da istikrar, ticari ve ekonomik işbirliği, terörle mücadele konularının da iki lider arasında görüşüleceğini belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, “Başbakan Erdoğan’ın ziyareti Amerika ve Türkiye arasındaki yakın dostluğun ve bu ilişkiyi genişletme ve derinleştirmeye verdiğimiz stratejik önemi vurguluyor” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG