Erişilebilirlik

Başbakan Davutoğlu Atina’ya Gidiyor


Ahmet Davutoğlu
Ahmet Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün Atina’ya gidiyor. Başbakan’ın Yunanistan’da, Kıbrıs adası açıklarındaki enerji kaynaklarıyla ilgili oluşan anlaşmazlığı görüşmesi bekleniyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerginlikler olsa da Yunanistan, Türkiye’nin AB adaylık başvurusu açısından önem taşıyor. Davutoğlu’na ziyaretinde yedi bakan eşlik edecek.

Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nden Sinan Ülgen Türkiye’nin AB üyelik başvurusunun ana gündem konularından biri olacağını söylüyor.Yunanistan’ın Türkiye’nin üyeliği konusunda son 10 yıldır olumlu bir ortak olduğunu söyleyen uzman, buna rağmen Yunanistan’da devam eden siyasi istikrarsızlığın ülkenin bu konuda Türkiye’ye destek olmasını engellediğini belirtiyor. Uzman, Yunanistan’ın Türkiye’nin üyelik başvurusu konusunda olumlu rol oynaması konusunda iki ülkenin anlaşması durumunda bunun tarafların avantajına olacağını düşünüyor.

Son 10 yılda iki ülke arasında ticarette önemli ilerleme kaydedildi. Bu yolculukta Davutoğlu’na iş dünyasından kalabalık bir delegasyon eşlik edecek. Ancak Kıbrıs sorunu ilişkilerde gerginliğe neden oluyor. Atina, Güney Kıbrıs’ın, ülkenin açıklarında bulunan enerji kaynaklarını kullanma hakkı olduğu iddiasına destek veriyor.

Ancak Ülgen’e göre Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın bu kaynakları kullanma hakkı iddiasını reddedecek ve sorunu çözme yolu olarak, Kıbrıs sorununun çözülmesi için müzakerelere dönüşün gerekliliğini vurgulayacak.

Güney Kıbrıs, Ankara’nın bölgeye araştırma gemisi göndermesinin ardından BM gözetiminde sürdürülen barış görüşmelerinden çekildi. Türkiye’nin bölgeye savaş gemisi göndermesi gerginliğin artmasına neden oldu ve Rum tarafı Türkiye’yi Kıbrıs’ın egemenliğini ihlal etmekle suçladı.

Ancak Yaşar Üniversitesi profesörü Emre İşeri, Başbakan Davutoğlu’nun Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye, oradan da Yunanistan’a ve Avrupa’ya uzanan bir boru hattı önerisiyle anlaşmazlığa barışçıl çözüm önereceğini söylüyor.

Ortak bir boru hattının çok daha ekonomik olacağını söyleyen uzman bunun gerçekleşmesi durumunda, bölge ülkelerinin birbirlerine bağımlılığının artacağını belirtiyor. Bunun barışı güçlendirebileceğini söyleyen uzman ancak şu anda Türkiye, Yunanistan ve Rum kesiminin bu konuda anlaşamadığına dikkat çekiyor.

Bölgedeki çatışmalardan kaynaklı mülteci sorunu da iki ülke için büyük önem taşıyor.

Bunun yanı sıra Başbakan Davutoğlu Yunanistan’daki Türk azınlığın yaşadığı bölgeyi ziyaret etmek istiyor. Ülgen bunun diplomatik olarak riskli olabileceğini belirtiyor.

Verilen mesajın yapıcı olması durumunda bu ziyaretin ikili ilişkiye olumlu etkisi olabileceğini belirten uzman, ancak bunun Yunan siyasetindeki radikal unsurlar tarafından hem Yunan hükümetine hem de Türk hükümetine saldırmak için kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Bir Türkiye başbakanı Yunanistan’ı ziyaret edeli 10 seneyi aşkın bir zaman geçti. Ancak uzmanlar, Haziran ayındaki seçimler öncesinde Davutoğlu’nun, Türkiye’nin dini ve kültürel ayrımcılık yaşadığını iddia ettiği Türk azınlığı gündeme getirmesinin, Türkiye’deki milliyetçi seçmenleri memnun edebileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG