Erişilebilirlik

Mısırlılar Gösterilere Devam Etmekte Kararlı


Mısırlılar Gösterilere Devam Etmekte Kararlı
Mısırlılar Gösterilere Devam Etmekte Kararlı

Mısır’da çatışmalar devam ederken güvenlik kuvvetleri Mübarek karşıtı göstericileri tutukluyor. Dünkü çatışmalarda en az 5 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Tutuklamalar Mübarek yanlısı ve aleyhtarı grupların Kahire’de taş, demir çubuk ve molotof kokteyli kullanarak çatışmasını izledi. Gruplar karşılıklı ateş de açtı. Mısır’da gösteriler barışçı bir havada başlamıştı, ancak artık durum çok gergin.

Başbakan Ahmet Şefik, devlet televizyonuna çıkarak şiddet olayları nedeniyle özür diledi.

Bir tek şey söylemek istiyorum: Hepimiz kardeşiz. Hangi taraftan olursanız olun, farklı görüşler için birbirimizi öldürmemiz doğru değil, olup bitenler kesinlikle hataydı.

Başbakan çatışmalardan hükümetin sorumlu olmadığını söyledi.

Bir daha böyle olaylar yaşanmayacağı konusunda söz veriyorum. Tahrir Meydanı’na girenler, bunu planlayanlar kimler? Planlı yapılmadıysa, onları alana girmeleri için kimler kışkırttı? Bunu bilmiyoruz.

Bu sözler hükümet aleyhtarı göstericileri ikna etmedi. Göstericiler hükümeti, Mübarek yanlısı grupları Tahrir Meydanı’ndaki halka müdahale için teşvik etmek ya da alana girmelerine izin vermekle suçluyor.

Tahrir Meydanı’ndaki protestolara katılan göstericilerden 20 yaşındaki bu bilgisayar mühendisi şunları söyledi.

Çok şiddet yaşandı. Bütün alanda Mübarek’in adamları vardı, hepsi onun adamlarıydı.

Mübarek yanlıları yabancı gazetecilere de saldırd, yabancı medyayı protesto gösterilerini kışkırtmakla suçladı.

Gösterilerin ilk günlerinde polisin Tahrir Meydanı’ndan uzak durması, halkın Mübarek yönetimine öfkesini açıkça ortaya koymasını sağlamıştı ancak dün sivil polislerin sokaklara dökülmesi ve halkın gazetecilerle konuşmasını engellemesi yüzünden Mısır’da yine polis devleti görüntüsü vardı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir gösterici, protesetoların geri dönülmeyecek noktaya geldiğini, kendisinin de Tahrir Meydanı’ndaki gösterilere katılmaya devam edeceğini söyledi.

Biz Mısırlı’yız. Yüreklerimiz cesur. Özgürlük istiyoruz. Mısır’da 30 yıldır özgürlüksüz yaşıyoruz.

Mübarek hükümeti muhalefete diyalog çağrısında bulundu ancak gösteriler bitmeden görüşme yapılmayacağını bildirdi. Muhalefetse cumhurbaşkanının görevi bırakıp ülkeyi terketmesini ya da yargılanmasını istiyor.

Mübarek yeniden seçime girmeyeceğini açıklayarak göstericileri yatıştırmayı denedi ancak bu yeterli görülmedi. Göstericiler Mübarek iktidarı bırakıncaya kadar gösterileri sürdürmeye kararlı görünüyor.

XS
SM
MD
LG