Erişilebilirlik

Barzani’ye Kürdistan Bayraklı Karşılama


Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, iki gün sürecek Türkiye temaslarına başladı. Iraklı Kürt lider, bugün İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü.

Mabeyn Köşkü’ndeki görüşme iki saat sürdü. İki lider herhangi bir açıklama yapmadı.

Ancak Barzani’nin Türkiye seyahatinde bir ilk yaşandı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağı, karşılama sırasında Atatürk Havalimanı’nda Türk bayrağıyla birlikte göndere çekildi.

Atatürk Havalimanı’nda Kürdistan bayrağı göndere çekildi, resmi görüşmede Kürdistan flaması yer almadı

Bu gelişme bölgesel yönetim temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin danışmanı ve KDP’nin Yönetim Konseyi üyesi Hemrin Hawravi, twitter hesabından “Başkan Barzani Türkiye’ye geldi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la buluştu ve Kürdistan bayrağı ilk kez havalimanındaki resmi karşılamada göndere çekildi” yazdı.

Ancak Cumhurbaşkanı’nın Barzani’yle yaptığı resmi görüşme sırasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağı ya da flamasına yer verilmedi.

Türkiye’nin ilk kez böyle bir uygulamaya gitmesi özellikle sosyal medyada tepkiyle karşılandı.

Loğoğlu: Irak devletine haksızlık yapıldı

Türkiye’nin Eski Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu da bu uygulamanın yanlış olduğunu söyledi.

Loğoğlu, “Irak'ın tek bir bayrağı vardır. Göndere ancak o çekilir. Başkaca davranmak yanlıştır, hukuksuzdur ve Irak devletine saygısızlıktır” dedi.

Barzani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından Ankara’ya uçtu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri, başkentte Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılanırken Irak Kürdistan bayrağı yine Türk bayrağıyla birlikte göndere çekildi.

Yıldırım ve Barzani bir hafta önce Almanya’da görüştü

Iraklı Kürt lider, Pazartesi günü Ankara’da Başbakan Binali Yıldırım ile görüşecek. İki lider en son 19 Şubat’ta Münih Uluslararası Güvenlik Zirvesi sırasında bir araya gelmişti. Başbakan o görüşme sırasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderini Türkiye’ye davet etmişti.

Barzani’nin Türkiye’deki temaslarında IŞİD’e karşı mücadele, Musul operasyonu, Başika’daki Türk üssü, bölgesel enerji politikaları ile Trump yönetiminin işbaşına gelmesinin ardından İran’la ilişkilerin yeni seyrinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Barzani, “Demirtaş ve diğer milletvekilleri serbest kalmalı” demişti

Iraklı Kürt liderin tutuklu HDP’li siyasetçilerin durumunu da gündeme getireceği ifade ediliyor.

Zira Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı, Türkiye seyahatinden iki gün önce verdiği bir söyleşide HDP’li siyasetçilerin tutuklu olmasını eleştirmişti.

Barzani, "Erdoğan güçlü bir duruş sergileyerek, Kürtlerle Türkleri barış süreciyle birleştirmeye çalışan tek siyasetçi olmak istedi. Ancak, maalesef Türkiye’de yeni gelişmeler ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan cesur bir siyasetçi, barış süreci için HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer milletvekillerinin serbest kalması gerekir" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG