Erişilebilirlik

Barzani: 'PKK'ya Baskıya Devam Edeceğiz'


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Mesut Barzani PKK’ya şiddetten kaçınması için baskı yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

Washington’da temaslarını sürdüren Mesut Barzani, Başkan Barack Obama ve Yardımcısı Joe Biden’la bir araya geldi. Barzani dün de Washington Enstitüsü’nde bir konuşma yaptı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Mesut Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Erbil’i ziyaretinde “Kürt halkının varlığının inkâr edildiği günlerin artık sona erdiğini" açıklamasından çok memnun olduklarını kaydetti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'de önemli değişimler olduğu kuşkusuz. Ama gerek Türkiye'de gerekse diğer yerlerdeki Kürt sorunu, şiddet yoluyla çözülemez. Dolayısıyla ne Kürtler amaçlarına şiddet yoluyla ulaşabilirler, ne de Kürtler şiddet yoluyla yok edilebilir.”

Sorunun çözümü için Türkiye ve PKK'ya gerektiğinde yardıma hazır olduklarını söyleyen Barzani, “Çabalarımıza ve PKK'ya sorunları çözmek için şiddete ya da silaha başvurmaması için baskı uygulamaya ve çağrıda bulunmaya devam edeceğiz. Eğer barışçı yaklaşımı seçerlerse, sorunun çözümüne katkı sağlamak için onlara yardım edeceğiz, ama savaş ya da kavgayı seçerlerse o halde biz başka bir yön izleyeceğiz,” dedi.

PKK’yla mücadelede Türkiye’yle Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin işbirliği düzeyi sorulan Barzani, “PKK sorunu savaş ve şiddet yoluyla çözülemez. İster Türk Hükümeti, ister PKK olsun, barışçı bir yaklaşım seçtikleri takdirde, bu sorunun barışçı biçimde çözümü için sunabileceğimiz katkılar noktasında işbirliğimiz ve yardımlarımızda hiçbir sınırlama olmaz. Ama herhangi bir taraf farklı bir yolu, şiddeti seçerse, o zaman bu sürecin parçası olmayacağız,” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG