Erişilebilirlik

Barzani'den Bağımsızlık Referandumu Çağrısı


Mesut Barzani
Mesut Barzani

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu yaparak Irak’tan tek taraflı olarak ayrılıp ayrılmayacağına karar vermesinin zamanının geldiğini söyledi.

“Kürdistan halkının geleceklerini belirlemesi için doğru zaman geldi” diye konuşan Barzani, referandum sonucunun Bağdat’la hemen ayrılma anlamına gelmeyeceğini, ancak uygun zamanda ve durumda bağımsız bir devlet kurulması için zemin hazırlığı görevi göreceğini söyledi.

Ancak bağımsızlık kararı birçok zorluğa neden olabilir. Barzani’nin liderliğini destekleyen gruplar ve buna karşı çıkanlar arasında ciddi ayrımlar var.

Kuzey Irak aynı zamanda ekonomik küçülmeyle boğuşuyor ve birçok memurun maaşı aylardır ödenmedi.

Bağdat, Kürtler’in 2014’de, ekonomik bağımsızlık talepleri çerçevesinde Türkiye’ye petrol boru hattı döşeyerek, Bağdat’tan onay almadan ihracata başlamasından sonra bölgeye mali desteği sonlandırdı.

Dış İlişkiler Konseyi Ortadoğu Çalışmaları’ndan uzman Stephen Cook, Barzani’nin aldığı kararın ardında ekonomik baskıların olabileceğini söylüyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Cook, Kuzey Irak Yönetimi’nin düşük petrol fiyatları ve Bağdat’la süregelen ekonomik anlaşmazlıklar nedeniyle ciddi bir mali krizde olduğunu söyledi.

Cook, Barzani’nin açıklamasının, Bağdat’taki merkezi hükümetten para koparma hedefine yönelik olabileceğini ifade etti.

Irak Bölgesel Yönetimi’nden bir grup, 31 Ocak’ta Irak hükümetinden yetkililerle görüşerek, iki tarafın karşı karşıya olduğu ekonomik krize çözüm bulmaya çalıştı.

Irak Kürt güçleri Washington’un IŞİD’e karşı savaşında en önemli yerel güç olarak görülüyor. Ancak peşmerge güçleri IŞİD’e direnmek için büyük ölçüde koalisyon güçlerinin desteğine bağımlı.

Cook, Barzani’nin aynı zamanda Amerikalılar’a mesaj göndererek Kürtler’in bağımsız devlet kurma konusunda izin istemeye niyeti olmadığını göstermek istemiş olabileceğini ifade etti.

Barzani Ankara ile olumlu ilişkilere sahip. Cook, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bağımsız bir Kürdistan’la ortak olup, Suriye Kürtler’ine saldırmayı sürdürebileceğine dikkati çekti.

Irak Kürt Yönetimi 3 vilayetten oluşuyor. Ancak IŞİD’le savaş sırasında Kürt güçleri kontrollerini genişleterek Bağdat’la tartışma yaratan bölgeleri ele geçirdi. Bunlardan özellikle Kerkük’ün petrol zengini bazı yerleri dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG