Erişilebilirlik

Baro’dan Sur Uyarısı: ‘Tarihi Yapılar da Yıkılıyor’


Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde boşaltılmasına karar verilen Ali Paşa ve Lalebey Mahallelerinde inceleme yapan baro yönetimi, tarihi yapıların da yıkıldığını söylüyor. (Foto: Mahmut Bozarslan - VOA)
Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde boşaltılmasına karar verilen Ali Paşa ve Lalebey Mahallelerinde inceleme yapan baro yönetimi, tarihi yapıların da yıkıldığını söylüyor. (Foto: Mahmut Bozarslan - VOA)

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde boşaltılmasına karar verilen Ali Paşa ve Lalebey Mahallelerindeki kamulaştırma bedellerini az bulan aileler evlerini terk etmeyince geçen hafta elektrik ve suları kesildi. Ramazan ayına denk gelen kesintilerin tepki çekmesi üzerine dün geceden itibaren sular tekrar akmaya başladı. Ancak elektrik kesintisi halen devam ediyor.

Mahallelerde gerginliğin sürmesi nedeniyle, Baro yönetimi devreye girdi. Baro yönetim kurulu üyeleri, evlerini terk etmeyen ailelerin yaşadıkları sokakları ziyaret etti. İlk olarak 20 kişinin bir evde yaşadığı Tayurak Ailesi’ni ziyaret eden Baro Başkanı Ahmet Özmen, ailenin taleplerini dinledi. Mahalledeki evleri tek tek gezen Özmen ve yönetim kurulu üyeleri sorunları dinledi.

Daha sonra yıkım yapılan bölgeyi de inceleyen baro yönetimi, mahalle sakinleriyle sohbet etti. Burada bir açıklama yapan Baro Başkanı Ahmet Özmen, tarihi yapıların da yıkıldığına dikkat çekti. Özmen, “Sur’un altı mahallesinde 2015 yılı sonu ve 2016 yılında yaşanan çatışmalardan sonra ciddi yıkımlar yaşandı. Bugün de ne yazık ki Sur’un iki mahallesi bunlara eklenmek üzere. Ayrıca önemli bir tespitimiz de şu, yıkılan veya yıkılmayan evlerin büyük çoğunluğu bodrum katları, zemin katları tamamen tarihi yapı niteliği taşıyan evlerdir. Bu bizim gözlemlerimizle sabit. Sizler de gördünüz. Ne yazık ki dozerler tarihi olan, olmayan bütün yapıları yıkarak kamyonlara yüklüyor. İmar planına uymak suretiyle, evlerin tarihi kısımlarının yıkılmaksızın işlemin sürdürülmesi gerektiğinin bir kez daha altını çiziyoruz” dedi.

Mahalle sakinlerinin taleplerinin yerine getirilmesi için yetkililer nezdinde girişimlerde bulunacaklarını belirten Özmen, “Burada yeni yapılacak olan evlerde kendilerine ev verilmesi; burada doğup büyüdükleri, burayı terk etmek istemedekileri yönünde talep var. Bunun gerçekleşmemesi halinde bir ev tahsisi ya da ev alınmasına yetecek maddi imkanların sağlanmasını istiyorlar. Biz Diyarbakır Barosu olarak, bu tarz kentsel dönüşümlere karşı olduğumuzu belirttik. Biz taleplere kulak asılması ve çözüm üretilmesi çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.

Yaklaşık bir haftadır karanlıkta susuz yaşayan yaklaşık 100 ailenin su sorunu şimdilik çözüldü. Ancak elektrik kesintisi hala sürüyor. Sorunun nasıl çözüleceği ise bilinmiyor.

Sur'da Tarihi Yapılar da Yıkılıyor Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG