Erişilebilirlik

Barış Sürecinin Geleceği Belirsiz


AKP hükümeti, 1 Kasım seçimlerinde partinin çoğunluğu yeniden ele geçirmesi sonrasında Güneydoğu’daki PKK militanları ve medya üzerindeki baskıları arttırdı. Seçim sonuçlarının barış sürecinin geleceğini nasıl etkileyeceği ise hala bir soru işareti

Diyarbakır, seçim öncesinde yaşanan şiddet eylemlerinin izlerini hala taşıyor. Kentteki 500 yıllık cami, PKK ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların merkezinde yer almıştı. 7 Haziran’daki seçimlerin ardından PKK’ya yönelik mücadeleyi yoğunlaştıran hükümet, baskıyı sürdürüyor.

AKP’nin 1 Kasım seçimlerinde iktidarı tek başına ele geçirmesi üzerine Diyarbakır’daki Kürtler, eski gerçeklerle yeniden yüzleşiyor.

Kürt Demokratlar Platformu Başkanı Sertaç Bucak, Kürtler’in savaştan, silahlı çatışmalardan usandığını ve artık bir çözüm bulunmasını istediklerini söylüyor. Bucak, Kürt sorununa barışçı siyasi çözüm bulunması gerektiğinin altını çiziyor.

Siyasi çözümün nasıl bulunacağı, kafaları kurcalayan en büyük soru. HDP, 1 Kasım seçimlerinde Haziran’da yapılan seçimlere kıyasla daha az sayıda oy topladı.

Sertaç Bucak, HDP’nin 7 Haziran seçimleri öncesinden bugüne barış sürecini destekleyeceği sözü verdiğini hatırlatıyor. HDP’nin oy karşılığında adil ve barışçı bir çözüm bulunmasını garanti altına alma vaadinde bulunduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini söylüyor.

1 Kasım seçimleriyle birlikte Kürtler’e inen ikinci darbe ise hükümetin özellikle Kürt yanlısı yayınlara ve gazetecilere yönelik baskıları arttırması oldu. Seçimler öncesinde Dicle Haber Ajansı’na düzenlenen baskında ajansın müdürü ve yazarları gözaltına alınmıştı.

Dicle Haber Ajansı’ndan haber müdürü Ömer Çelik, DİHA bürosuna silahlarla baskın yapıldığını, basın kartlarını göstermelerine rağmen polislerin aldırış etmediğini söylüyor.

Öte yandan AKP, barış sürecini yeniden canlandırma sözü verdi. Ancak medyaya yönelik baskı ve tutuklamaların seçimlerden sonra da devam etmesi, bu sürecin nasıl ve ne zaman başlayacağına ilişkin herhangi bir işaret olmadığını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG