Erişilebilirlik

'Barış Süreci Kürtler Kadar Türkler'i de İlgilendiriyor'


Almanya Kürt Toplumu Genel Başkanı Ali Ertan Toprak (ortada)
Almanya Kürt Toplumu Genel Başkanı Ali Ertan Toprak (ortada)
Son aylarda Türkiye gündemini belirleyen barış sürecinin ve PKK’nın Türkiye topraklarından çekilmeye başlamasının çok yakından takip edildiği ülkelerden biri Almanya.

PKK’nın 1993 yılından bu yana yasaklı olduğu ülkede son haftalarda parlamentoda muhalefette bulunan Sol Parti öncülüğünde yasağın kaldırılması yönünde kampanya yürütülüyor.

Güvenlik birimleri PKK’nın Almanya’daki üye sayısının, yasağa rağmen 13 bin civarında olduğunu ve ülkenin örgütün siyasi ve silahlı mücadelesine maddi katkı yaratma imkanı açısından Avrupa'daki en önemli merkezi olduğu görüşünde.

Almanya genelinde çoğu Türkiye kökenli bir milyona yakın Kürt yaşandığı iddia eden Almanya Kürt Toplumu Genel Başkanı Ali Ertan Toprak, barış sürecinin burada yaşayan Kürtler kadar Türkleri de yakından ilgilendirdiğini ve geçmişte Türkiye’de yaşanan olay ve gerilimlerin Almanya’ya da yansıdığını savunuyor.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenli Kürtlerin barış sürecine aktif katkıda bulunması gerektiğini söyleyen Kürt Toplumu Genel Başkanı, Türk ve Kürt derneklerinin bu bağlamda bir araya gelmesinden yana tavır koyuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
Linki indirmek için

Ali Ertan Toprak Almanya Kürt Toplumu’nun Almanya’daki öncelikli hedefinin ise Kürt kimliğinin tanınması olduğunu ve bu yönde çalışmalar yapacaklarını belirtiyor.

Almanya ve Türkiye'den PKK'nın finansmanını zorlaştıracak önlemler

Bu arada Türkiye’nin 15 yıllık diplomatik çabası sonucunda geçen hafta Almanya ile imzaladığı ‘Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile İlgili Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat’ sonrasında PKK'nin Almanya’daki mali faaliyetlerinin zorlaşacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu anlaşma ile iki ülkenin güvenlik ve mali birimleri arasında bilgi paylaşımı ve istihbarat değişimini öngörülürken, PKK’nın Almanya’dan sadece haraç gelirinin yılda 20 milyon Euro olduğu iddia ediliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG