Erişilebilirlik

Barış Görüşmeleri Devam Ederken Mültecilerin Ölüm Yolculuğu Sürüyor


Suriye’de yaşanan iç savaşı sonlandırmak için Birleşmiş Milletler öncülüğünde Cenevre’de yapılan barış görüşmelerinin beşinci günü de tamamlandı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’ nın, Güvenlik Konseyi'nin, 2015 yılında kabul ettiği 2254 sayılı kararı kapsamında getirdiği yeni teklif konusunda ise taraflar, Mistura’nın teklifini değerlendirip, kendi karşı tekliflerini özel temsilciye sundular.

Cenevre’de barış görüşmeleri sürerken Suriye’de ise kan ve gözyaşı yine durmadı. Çatışmalar aralıksız sürdü. Şam yönetimi de hava saldırılarını sürdürdü. Suriyeli muhalifler, Esat rejiminin sivil alanlara yönelik düzenlediği saldırılarla Cenevre ‘deki barış sürecini bozmak istediğini öne sürdü.

Yılın ilk iki ayında Akdeniz’de 366 mülteci boğularak yaşamını yitirdi

Suriye’deki kanlı savaşın altıncı yılında ise mültecilerin dramı bitmedi. Akdeniz, mülteciler için bir ölüm denizine dönüştü. 2017 yılına Suriye’de kalıcı barışın sağlanması umuduyla girilse de, Avrupa ülkelerine deniz yoluyla sığınmak isteyen mültecilerin dramına bir çözüm bulunamadı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü, kalıcı barışın beklendiği 2017 yılının ilk iki ayında Akdeniz’de en az 366 mültecinin boğularak yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Örgüt, geçtiğimiz yılın ilk iki ayında ise Akdeniz’de boğularak yaşamını kaybeden mülteci sayısını 425 kişi olarak açıkladı.

Uluslararası Göç Örgütü mültecilerle ilgili 2016 yılında hazırladığı raporda, 2016 yılında 7 bin 189 göçmen ve sığınmacının göç yolları üzerinde öldüğünü ya da kayıp durumda olduğunu açıklamıştı. 2016 yılının mülteci ölümlerinin en yoğun yaşandığı yıl olarak belirtilmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG