Erişilebilirlik

Bangladeş'te Kasırga


Roanu kasırgası Bangladeş’de çok sayıda yerleşim yerini sular altında bırakırken toprak kaymalarına yol açtı ve en az 24 kişinin ölümüne yol açtı.

Yetkililerin uyarılarını dinleyen yaklaşık yarım milyon kişi, sığınaklara kaçtı. Rüzgar hızı zaman zaman 90 kilometreyi bulan kasırganın ağaçları kökünden söktüğü, evleri tahrip ettiği ve birçok yeri elektriksiz bıraktığı bildiriliyor.

Başkent Dakka’daki yetkililerin açıklamalarına göre, Çittagong ilindeki Bankşali’de sel sularının bentleri aşıp kıyı köylerini su basması sonucu yedi kişi hayatını kaybetti. Hatiya adasında da denizin yükselmesi sonucu aralarında bir çocuğun da bulunduğu üç kişi boğularak öldü.

Bangladeş Kızılayı Kasırga Hazırlık Programı Direktörü Muhammed Şahabuddin, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Bangladeş’in en büyük adası olan Bola’da bir anneyle 13 yaşındaki oğlunun, evlerinin üzerine ağaç düşmesi sonucu öldüğünü açıkladı.

2,5 milyon kişinin yaşadığı Çittagong’da tüm uçuşlar iptal edildi, limanlar kapatıldı. Bangladeş’in güneyinde milyonlarca kişinin en temel ulaşım araçlarından feribotlar limanlarda demirli kaldı.

Bangladeş’te kasırgalar için kurulan erken uyarı sistemleri can kaybını ciddi ölçüde azaltmış durumda. Ayrıca ülkede cuma gününden bu yana tüm tekne, mavna ve balıkçı motorları kıyılara çekildi.

Bangladeş her yıl kasırga ve buna bağlı deniz yükselmelerine maruz kalıyor. 2007’de Sidr kasırgası 2 binin üzerinde kişinin ölümüne yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG