Erişilebilirlik

‘Bangladeş Saldırısının Failleri IŞİD’li Değil’


Bangladeş, Cuma gecesi bir kafeye düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren çoğunluğu yabancı uyruklu 20 kişinin yasını tutuyor. Ülkede, iki gün resmi yas ilan edildi.

Saldırıyı IŞİD üstlenmişti ancak Bangladeşli yetkililer, saldırının örgütle doğrudan bağlantısı olduğu iddialarını reddediyor.

Bangladeş İçişleri Bakanı Asadüzzaman Han, 6’sı öldürülen 7 saldırganın IŞİD’le hiçbir bağlantısı olmadığını savundu. Militanların, ülkedeki 10 yıldan uzun süredir yasaklı olan yerel örgütlerden Cemaatül Mücahit mensubu olduklarını kaydetti. Han, saldırganların tamamının iyi eğitim almış kişiler olduklarını ve varlıklı ailelerden geldiklerini söyledi.

Reuters haber ajansında, tamamı Bangladeşli olan 7 saldırgandan 5’i hakkında daha önce polis tarafından yakalama kararı çıkarılmış olduğu yazdı. Bangladeş polisi saldırganların IŞİD’le bağlantısı olup olmadığının araştırıldığını kaydetti.

Bangladeş polisi saldırganların fotoğraflarını da yayınladı. Yetkililer, ailelerinin aylardır militanlardan haber alamadığını bildirdi.

Başkent Dakka’da olay sonrası güvenlik önlemlerinin yanısıra kentte görevlendirilen polis sayısı arttırıldı.

Dakka’daki kafeye düzenlenen saldırıda, çoğunluğu yabancı uyruklu 20 sivil hayatını kaybetti. Ölenler arasında 9 İtalyan kadın, 7 Japon, iki Bangladeşli, bir Hindistan ve bir de Amerikan vatandaşı bulunuyor. Bangladeş polisi 13 rehineyi de saldırganların elinden sağ olarak kurtardı.

Dünyada büyük tepki gören saldırıyı hem Beyaz Saray hem de ABD Dışişleri Bakanlığı, yayınladıkları mesajlarla kınadı.

Bangladeş’te son dönemde ateistler ve dini azınlıklar kanlı saldırılara hedef oluyor. Saldırıların büyük bir kısmını el Kaide’nin yerel kolu üstleniyor.

El Kaide’nin bu biriminin kuruluşu, örgütün asıl lideri Ayman el Zevahiri tarafından 2014’te açıklanmıştı. Örgütün liderinin 1970’lerin ortalarında Hindistan’da doğan Asım Ömer olduğu bildirilirken, Ömer’in halen Pakistan’da gizlendiğine inanılıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG