Erişilebilirlik

Ban Suriye için Herkesi Suçladı


BM Genel Sekreteri Suriye hükümeti ve isyancı grupları diyalog yerine şiddeti seçtikleri için kınadı.
Ban Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyinin üç gün sürecek oturumunu açarken yaptığı konuşmada Suriye krizini sona erdirecek ortak bir tavır almadıkları için BM Güvenlik Konseyini de eleştirdi.
Sivil kayıplardan, artan mezhep gerginliklerinden ve kötülüyen insani durumdan kaygı duyduğunu belirten Ban yeni BM-Arap Birliği özel temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin desteklenmesini istedi.

Brahimi, Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Bursi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile görüştü.

Öteyandan merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü Suriye uçaklarının Halep’in isyancıların elindeki mahallelerini bombalamaya devam ettiğini ve beş kişinin öldüğünü bildirdi.
Suriye savaş uçakları, özellikle isyancıların bir askeri tesisi ele geçirmesinin ardından tesisin bulunduğu mahalleyi bombalıyor. Bombardımanda çok sayıda sivilin öldüğü ya da yaralandığı haber veriliyor.
Bombardıman sırasında kentin ana su boru hattı da hasar gördü.
Boru hattının hasar görmesinin ardından kentin bazı kesimleri susuz kaldı.

Suriye’de 18 ay önce hükümet aleyhtarı gösterilere sert müdahale edilmesiyle başlayan çatışmalar 20 bin kişinin ölümüne yol açtı. Çatışmaları durdurmak için diplomatik çabalar devam ediyor.

Vladivostok’ta Asya-Pasifik ülkeleri zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrof ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Moskova’yı Suriye’ye karşı daha sert önlemler alınması konusunda ikna edemediğini söyledi.

Öteyandan Kıbrıs’ta bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları Suriye’ye yönelik yaptırımları arttırma çabalarını sürdürme konusunda anlaştı.
AB’nin dış ilişkilerden sorumlu yetkilisi Catherine Ashton, Suriye muhalefetini oluşturan gruplara birlik olma çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG