Erişilebilirlik

Ban: ‘Mültecilere Kalplerimizi Açmalıyız’


Ban Ki-moon.
Ban Ki-moon.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaSuriyeli mültecilerin durumu tartışıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Paris’te düzenlenen terör saldırıları sonrasında Amerika’da ve dünyada tartışılan Suriyeli mültecilerin içinde bulunduğu durumun çözümü için “Onlara kapıları kapatmak yerine kalplerimizi açmalıyız” dedi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Türkiye'nin talebiyle “Akdeniz havzasındaki düzensiz göçmenlerin ve özellikle Suriyeli sığınmacıların trajedilerine ilişkin küresel farkındalık” konulu bir oturum düzenlendi.

Toplantıda BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM Genel Kurulu Başkanı Mogen Lykketoft, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve çeşitli ülkelerin temsilcileri konuştu.

Suriyeli mülteci sorununa küresel çözüm

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriyeli mülteciler konusunda sorumluluğun küresel olarak tüm ülkelerde paylaşılması gerektiğini savundu. Ban, Suriyeli mülteciler konusunda çok az sayıda ülkenin üzerine düşen görevi yaptığını belirterek sorunun eşitlikçi bir sorumlulukla paylaşılması gerektiğini söyledi. Genel Sekreter, mültecilere yardım eden Ürdün, Lübnan ve Türkiye gibi ülkeleri de kutladığını belirterek, “Bu ülkeleri alkışlıyorum fakat bu küresel sorumluluğu bu kadar az sayıda ülkenin paylaşması sorunun kalıcı olarak çözülmesini sağlamaz” dedi. Ban, uluslararası toplumun Suriyeli mülteci sorununu çözerken hem insani hem de ekonomik yardımları arttıracak küresel bir vizyon geliştirilmesi gerektiğini savundu.

‘Kapılarımızı kapatarak çözüm bulamayız’

Genel Sekreter, Paris’ te düzenlenen terör saldırılarının ardından başlayan, özellikle Suriyeli mültecilerinin durumlarında yaşanan bazı ayrımcı düşünceler konusunda da endişelerini dile getirdi. Genel Sekreter, "Mültecilerin sorununu onlara kapılarımızı kapatarak çözemeyiz. Onlar için çözümü ancak kalplerimizi açarak gerçekleştirebiliriz. Özellikle yerlerinden edilmiş Müslümanlar'ın durumu konusunda endişelerim var. Milyonlarca mülteci, yaşanan şiddet olayları karşısında her şeyini yitirdi, şimdi de bazı ayrımcılıklarla karşı karşıya kalıyorlar” dedi. BM Genel Sekreteri, Mart ayında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR), komşu ülkelere sığınan Suriyeli mültecilerin diğer ülkelere de yerleştirilmesi amacıyla bir toplantı yapacağını belirtti.

Koru: ‘BM çatısı altında çözüm getirilmeli‘

Türkiye adına Genel Kurul’a hitap eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ise konuşmasında, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara sağladığı yardımlar hakkında bilgi verdi. Akdeniz havzasındaki düzensiz göç ve mülteci krizinin küresel boyutlarına dikkat çeken Koru, Birleşmiş Milletler'in karşı karşıya bulunduğu krize müşterek bir çözüm bulunması için önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. bunun insanlığın ortak sorumluluğu olduğuna ve yük paylaşımına dikkat çekti.

Koru, Akdeniz havzasındaki düzensiz göç ve Suriyeli sığınmacılara ilişkin gündem maddesinin BM Genel Kurulu’nda ele alınmasının Türkiye’nin bir girişimi olduğunu, yaşanan kriz karşısında insanların gözlerini BM’ye çevirdiğini, uluslararası toplumun BM çatısı altında bir çözüm bulması gerektiğini belirtti. Koru konuşmasında Türkiye’ye sığınan geçici koruma altındaki Suriyeliler'e sağlanan yardımlar hakkında üye ülkelere bilgi sundu, uluslararası toplumun Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelerle daha fazla dayanışma göstermesinin ve krizin sona ermesi için siyasi çözümün elzem olduğunu vurguladı.

Bakan Yardımcısı Koru ayrıca, sekizincisi Ekim ayında Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Küresel Göç ve Kalkınma Forumu Zirvesi'nin sonuçlarını Genel Kurul ile paylaştı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, BM gündeminde göç, kalkınma ve mülteci meselesinin ele alınmasına ilişkin olarak, BM’nin çabalarının güçlendirilmesi, Mayıs 2016’da İstanbul’da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi ve benzeri süreçler kapsamında konunun tartışılması ve göç ve mülteci akımlarının toplumlara katkısına odaklanan daha olumlu bir bakış açısı benimsenmesini önerdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG