Erişilebilirlik

Ban Ki Moon’dan Gazze Ablukasına Eleştiri


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İsrail ve Türkiye’nin anlaşmaya varmasından bir gün sonra İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı eleştirdi.

Gazze’de bir okulu ziyareti sırasında konuşan Ban Ki Moon, “Gazze’nin kapalı olması insanları boğuyor, ekonomisini kötü etkiliyor ve yeniden yapılanma çabalarını engelliyor” dedi.

Genel Sekreter, “Bu toplu cezalandırmanın hesabı verilmeli” ifadesini kullandı.

Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmaya göre iki ülke büyükelçileri geri gönderilecek, İsrail Mavi Marmara baskınında yaşamını yitiren 10 Türk için tazminat ödeyecek.

Türkiye’nin Gazze’ye yardım yapmasına ve yeni projeleri hayata geçirmesine izin verilecek, bununla birlikte abluka kaldırılmayacak.

Gazze’den Erdoğan’a teşekkür

Gazze’de yönetimi elinde tutan Hamas yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteği için teşekkür etti, Erdoğan’a "teşekkürlerimizi ve takdirlerimizi ifade ediyoruz" denildi. Bununla birlikte Hamas, anlaşmayla ilgili açıklamasını kısa tuttu, İsrail’e direniş politikasına vurgu yaptı. İsrail ve Mısır Gazze’ye abluka uygulamaya devam ediyor.

Kılıçdaroğlu’ndan eleştiri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail ile anlaşmaya varmanın Türkiye’nin Gazze’ye yönelik ablukayı tanıdığını ortaya koyduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, “İmzaladığınız anda bu ablukayı yasal hale getiriyorsunuz, İsrail’in Gazze üzerindeki kontrolünü kabul ediyorsunuz” dedi.

İsrail kabinesinde Savunma Bakanı Avigdor Lieberman dahil üç bakan anlaşmaya karşı oy vereceklerini belirtse de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu anlaşmayı hükümette onaylatacak oy oranına sahip.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG