Erişilebilirlik

Balyoz Davası Kararları Büyük Ölçüde Onaylandı


Yargıtay Binası
Yargıtay Binası

Kamuoyunda Balyoz Davası olarak bilinen davayla ilgili gerekçeli kararını açıklayan Yargıtay aralarında eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın da bulunduğu sanıklar hakkındaki mahkumiyet kararlarını onayladı

Yargıtay 9. Dairesi’nin Yargıtay 9. Dairesi’nin kamuoyunda Balyoz Davası olarak bilinen davayla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. 361 sanığın yargılandığı davada 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararını düzelterek onaylayan 9. Daire, haklarında mahkumiyet kararı bulunan 25 kişiyi beraat ettirdi. Yüksek mahkeme, daha önce beraat eden 36 kişiyle ilgili kararı da teyit etti.

Balyoz davasında Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Aynı davada Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili ve Emekli Korgeneral Engin Alan ile Emekli Orgeneral Ergin Saygun, Koramiraller Mehmet Otuzbiroğlu, Nejat Bek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık hakkında 15 yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay 9. Dairesi tüm bu cezaları bugünkü gerekçeli kararıyla onaylamış oldu.

Erdoğan: ‘Süreç bitmiş değil, takip edeceğiz’

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’le düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sürecin henüz bitmediğini söyledi. Başbakan Erdoğan, “Yargıtay ilk derece mahkemesi kararların bir bölümünü onadı, bir bölümünü bozdu, bir bölümünü de düzelterek onadı. Süreç şu anda bitmiş değil. Son nokta konmuş değil. Takip edeceğiz” dedi.

Başbakan tutuklu bulunan MHP İstanbul milletvekili Engin Alan hakkında da sürecin devam ettiğini mahkumiyetin kesinleşmesi halinde anayasanın ilgili maddeleri kapsamında gerekenin yapılacağını belirtti.

Bahçeli ‘Mahkeme kararının milli vicdandaki karşılığı yok’ hükmünde

Karara en sert tepki Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Mahkemenin kararlarının tartışmaya açık olduğunu hatta milli vicdandaki karşılığının yok hükmünde olduğunu savunan MHP lideri, “Mahkeme haklı haksız, doğru yanlış, suçlu suçsuz ayrımını isabetle yapmadan yargılamaya konu olan kişilerin önemli bir bölümüne bol keseden ceza vermiş ve adaletin ruhunu ağır derecede incitmiştir” dedi.

Haklarında mahkumiyet kararı verilenlerin terörle mücadele eşsiz kahramanlık gösteren saygın kişiler olduğunu belirten Bahçeli, bu komutanlara yargı kanalıyla karartma kampanyası uygulandığını iddia etti.

Bahçeli: ‘Sözde darbe davalarıyla Türk askeriyle hesaplaşılıyor’

Mahkemeyi “İktidarın gölge ve güdümünde kalmış vicdanlarıyla sözde darbe davalarını Türk askeriyle hesaplaşmaya çevirenler” diyerek eleştiren muhalefet lideri, “aldıkları talimatla cezaevlerini masumlarla dolduranlar elbette bu vebalin altından kalkamayacaklardır. Gerçek suçlular ve bölücü hainler her yeri kaplamışken siyasi dürtü ve emellerle hareket eden yargının TSK'dan intikam almak için sıraya giren fırsatçılara destek vermesi tarifi olmayan bir yanlıştır" diye konuştu.

Haluk Koç: ‘Siyasi erk yargıyı şekillendiriyor’

Karara ana muhalefet partisinden ilk tepki gösteren isim CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sırasında basın açıklaması yapan Koç, yargının bugün gözler önüne serdiği tablonun vahim olduğunu ifade etti.

CHP Parti Sözcüsü, “12 Eylül 2010’da yapılan referandumda amaçladıkları meyveyi yiyorlar. ‘Yetmez ama evet’çilerin kulakları çınlasın. “Yargı, birinci dereceden yüksek yargıya kadar siyasi iktidarın telkinleri, beklentileri doğrultusunda karar alan, uygulayan, hüküm veren, temyiz yapan bir yapıya ulaştırılmış gözüküyor” dedi. Adil yargılanma hakkının ihlali konusunda çok ciddi itirazlar olmasına rağmen, Yargıtay 9. Dairesi’nin bu yönde karar vermesini de eleştiren Kaç’a göre, bu durum ancak siyasi erkin yargıyı şekillendirmesiyle izah edilebilir.

Haluk Koç: ‘Toplumsal barış tehdit altında’

Toplumsal barışın ciddi bir tehdit altında olduğunu savunan Koç, “Bu siyasi iktidarın açtığı bir tehdittir, yolunun taşlarını döşediği bir tehdittir. Bu tehdidi ortadan kaldırmanın öncelikli ve acil bir siyasi görev olduğunu bilincindeyiz” dedi.

361 sanığın yargılandığı davada 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararını düzelterek onaylayan 9. Daire, haklarında mahkumiyet kararı bulunan 25 kişiyi beraat ettirdi. Yüksek mahkeme, daha önce beraat eden 36 kişiyle ilgili kararı da teyit etti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG