Erişilebilirlik

Amerika’daki Siyah Müslümanlara Ulaşma Çabası


Amerika’daki Siyah Müslümanlara Ulaşma Çabası
Amerika’daki Siyah Müslümanlara Ulaşma Çabası

Siyah Amerikalılar Amerika’nın doğu kıyısındaki kentlerden Baltimore’u İslam diniyle ilk kez 65 yıl önce tanıştırdı. Bugün 630 bin nüfuslu Baltimore’da yaşayanların yüzde 60’ı siyah. Bunların 5 bini Müslüman. Baltimore’da Müslümanlar dahil siyahların çoğu polise güvenmiyor. Baltimore Polis Teşkilatı’ysa İslam temsilciliği oluşturarak ilişkileri iyileştirme yolları arıyor.

Robert Horne Baltimore polisinin İslam temcilcisi. Horne polisin görevlerini anlatmak için siyah öğrencilerin çoğunlukta olduğu bir müslüman okulunu ziyaret ediyor.

Arapça bilen Horne çocuklara bazı Arapça kelimeler öğretiyor. Horne’un amacı, çocuklara polisin arkadaşları olabileceğini göstermek ve bunu şöyle açıklıyor: ”Çocuklara bazı polis memurlarının hem Arapça hem İngilizce bildiğini, aynı dili konuştuğunuzu ve aynı kültürel anlayışa sahip olduğumuzu göstermek istiyorum.”

Okulun müdürü Akila Rabb, Horne’un ziyaretinden memnun: ”İletişim kurabileceğimiz, ihtiyaçlarımıza duyarlı ve güvenilir bir dostumuz olduğunu bilmek çok güzel.”

Horne birçok görev üstlendiğini söylüyor: ”Danışmanlık, akıl hocalığı, ağabeylik gibi rollerim var. Bunların hepsini biraraya getiriyorum.”

Horne mesleğe İslam Kültür Merkezi civarında devriye gezerek başlamış. Herkesle ilişkilerini geliştiren Horne, sonra da Müslüman olmuş.

İmam Earl El-Amin Horne’un polisler ve Müslüman siyahlar arasındaki ilişkilerin iyileşmesinde öncülük ettiğini söylüyor: ”Horne’un çabaları gerçeğe ve dürüstlüğe dayalı ilişkiler kurulmasını sağladı.”

İlişkiler genellikle iyi gidiyor. Horne 11 Eylül terör saldırılarından sonra polise olan güvenin sarsıldığını, ancak polisin Müslümanlar’ı hedef almayacağına dair güvence verdiğini belirtiyor:

”Müslümanların çoğu polisin kendilerini teröristlerle aynı kefeye koyacağından, camilerin sürekli gözetim altında tutulacağından korkuyordu.”

Horne polisin İslam dini ve Müslümanlar hakkında eğitim gördüğünü söylüyor. Baltimore Müslüman Konseyi Başkanı Ömer Davis, polise eğitim sağladıklarını belirtiyor: ”Polis memurlarının bize ilettikleri hassasiyetlerden biri, Müslümanlarla konuşurken onların kültürlerine saygılı olmak istemeleriydi. Polisler Müslümanlar’a saygısızlık yapmak istemiyor.”

Horne, amaçlarının, polisle Baltimore’daki İslam toplumunun geleceğini temsil eden genç nesil Müslüman siyahlar arasındaki uçurumun üzerinde bir köprü kurmak olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG