Erişilebilirlik

Baltimore'da Protesto Eylemleri Devam Ediyor


Washington’un kuzeydoğusundaki Baltimore kentinde siyah bir adamın gözaltında öldürülmesinin ardından protesto eylemleri devam ediyor.

Göstericiler dün de Freddy Gray’in 12 Nisan’da gözaltına alındığı alanda eylem yaptı. Polis nezaretinde omuriliği zedelenen Gray, bir hafta sonra hayatını kaybetti.

Göstericiler amaçlarının Belediye binasına yürüyerek trafiği aksatmak olduğunu bildirdi.

Gray’in geçen hafta ölümünden bu yana gösteriler bilmedi. Dünküyse en geniş çaplı gösteri oldu. 25 yaşında ölen Freddie Gray’in cenazesi yarın kaldırılıyor.

Gray’in neden gözaltında öldüğüne yönelik sorulara Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings Blake de yanıt arıyor. Zanlıların araçlarda taşınırken emniyet kemeri takılması yolunda prosedürü Gray gözaltına alan polislerin takip etmediğini söyleyen Blake, Gray’in tıbbi yardım taleplerinin de cevapsız bırakıldığının altını çizdi.

Blake, sorumlu kişilerin bulunması durumunda bunun cezasız kalmayacağını söyledi.

Baltimore Emniyeti, yapılan soruşturmanın sonuçlarının gelecek hafta sonunda açıklanacağını bildirdi.

Gray’in ailesinin avukatıysa, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, zanlının polis nezaretinde omuriliğinin zedelendiğine dikkati çekti.

Baltimore emniyeti, araçla karakola götürüldüğü sırada Gray’e emniyet kemeri takılmadığını doğruladı. Kent Emniyet Müdürü Anthony Batts, polislerin Gray’in astım hastası olduğunun ve tıbbi yardıma ihtiyacı olduğunun geç farkına vardığını söyledi.

Olayla ilgisi olan polisler açığa alındı.

Freddy Gray, bir polisle göz göze geldiği sırada kaçmaya çalışırken yakalandı. Yakalandığında üzerinde bir sustalı çakı bulunmuştu.

Gray’in gözaltın alındığı Sandtown semti sakinleri, polisin kendilerine sürekli kötü muamelede bulunduğunu söylüyor. Baltimore da, Washington gibi siyah nüfusun çoğunlukta olduğu bir kent.

Olay Amerika Adalet Bakanlığı tarafından da incelemeye alındı.

Son dönemde Amerika’da siyahlar başta olmak üzere azınlık bireylere yönelik polis şiddeti, telefon kameralarının da yaygınlaşmasıyla birlikte daha sık göze çarpmaya başladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG